Tender i nevreme odložili početak održavanja kampa 1

Na prostoru arheološkog nalazišta Viminacijum u toku je gradnja replike vojnog logora VII Klaudijeve legije.

Planirana je i izgradnja Viminacium Avantura letnjeg zabavno edukativnog kampa. Nosioci projekta replike vojnog logora i „Avantura kampa“ su Turistička organizacija grada Požarevca i Arheološki institut iz Beograda. Vojni logor imaće smeštajni kapacitet od 480 ležajeva, a odmah pored njega biće izgrađen i legionarski poligon.

Kako navodi Jelena Vukazić, direktorka Turističke organizacije grada Požarevca za Radio boom 93, ideja je da ovakav zabavno edukativni kamp živi čitavog leta, odnosno letnjeg raspusta, te da se grupe smenjuju na po sedam dana.

– Ideja je da se deca i mladi, kroz interesantne i interaktivne edukativne radionice, upoznaju sa naukama kao što su arheologija, antropologija, paleontologija, sa starim zanatima i mnogim drugim izviđačkim veštinama i tehnikama samoodbrane. Replika legionarskog logora, specijalni legionarski poligon sa preprekama i jedinstveni avantura park pružaju mogućnost neograničene zabave i nezaboravnog iskustva, rekla je Vukazić.

Viminacium avantura park posedovaće instruktore koji će biti obučeni za rad u kampu. Kako dodaje Jelena Vukazić obuka za instruktore, koja je bila planirana za ovu godinu pomerena je i održaće se na proleće sledeće godine pred početak održavanja kampova.

– Za instruktore se mogu prijaviti svi oni koji misle da imaju posvećenost, sposobnost, entuzijazam da rade sa mladim ljudima. Traže se prosvetni radnici, treneri, bivši izviđači, kamperi, sportisti i studenti kao i svi otali koji poseduju strast za razvoj mladih ljudi i koji žele da honorarno rade preko leta, naglasila je Vukazić. Pored replike vojnog logora biće izgrađen i poligon „Legionara“ gde će svaka prepreka nositi ime jednom rimskog imperatora koji je rođen na teritoriji današnje Srbije.

– Iako je bilo planirano da kamp proradi ove godine, javna nabavka za izgradnju vojnog logora je nešto duže potrajala i vremenski uslovi nisu nam išli na ruku. Ipak, gradi se nešto što će trajati bar 50 godina i ovo je pozitivno za sve nas koji radimo na izgradnji ovog velikog kompleksa. Ovo odlaganje početka kampa nam omugućava da se što bolje pripremimo za sledeću godinu, naglasila je Jelena Vukazić.

Planirani radovi na vojnom logoru bi trebalo da se završe do kraja avgusta, dok će prvi korisnici ovog objekta biti učesnici „Limes“ kongresa. Ovaj 24. „Limes“ kongres održaće se na prostoru arheološkog nalazišta Viminacium od 3. do 10. septembra. Očekuje se dolazak oko 1.000 naučnika koji će predstaviti rezultate svojih arholoških istraživanja.

Investicija vredna 30 miliona dinara

Ukupna vrednost radova za Avantura park i Legionarski poligon sa preprekama iznosi 30 miliona dinara, a sredstva je odobrilo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija. Projekat je urađen u saradnji Turističke organizacije grada Požarevca, stručnjaka iz Arheološkog instituta iz Beograda i prof. Dr Miomirom Koraćem. Izvođač radova na izgradnji vojnog logora i poligona je građevinski centar „Simkon“ iz Kragujevca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari