Tenk čiju je sliku Vučić pokazao ne nalazi se ispred stadiona Borusije Dortmund 1Foto: Facebook/AleksandarVucic

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazao je danas fotografiju tenka za koji je naveo da se nalazi ispred stadiona nemačkog fudbalskog kluba Borusija Dortmund, ali ta slika je napravljena u jednoj nemačkoj kasarni, navodi N1.

Komentarišući, kako je rekao, „histeričnu kampanju“ protiv postavljanja tenka ispred stadiona „Crvene zvezde“ u Beogradu, Vučić je naveo da moskovski CSKA ima tenk na stadionu, da londonski Arsenal ima topove ispred stadiona, a da Borusija Dortmund „ima tenk kao simbol, postavljen ispred stadiona Vestfalen“.

„Jesmo li saglasni da su Nemci jedan civilizovan narod, da su antiratno opredeljeni? Sigurno drugi najuspešniji nemački klub je Borusija Dortmund, bar u poslednje vreme. Evo vidite, ovo je simbol Borusije Dortmund – tenk, sa oznakama koje podsećaju na neka prošla vremena, ispred stadiona Vestfalen. Jeste čuli nekad da je nekome smetao taj tenk? Niste nikad ni čuli da ga imaju“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu tokom posete Gradskom zavodu za hitnu medicinsku pomoć.

Međutim, dokaza za tvrdnju da je tenk simbol Borusije Dortmund nema, a slika koju je Vučić pokazao nije napravljena ispred stadiona Vestfalen, već u jednoj nemačkoj kasarni, snimljena tokom Dana otvorenih vrata.

Slika tenka na koji su radi slikanja prislonjene oznake Borusije Dortmund tokom „Dana otvorenih vrata“ kasarne, objavljena je 2014. na Fejsbuku, na stranici posvećenoj nemačkim oružanim snagama – Bundesveru.

Nemački administrator te stranice je postavljanje oznaka fudbalskog kluba na eksponat – tenk u kasarni nazvao „skrnavljenjem“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari