Teofil Pančić: Vučić će vladati još dugo, ako se ne dogodi nešto nepredvidivo 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO)

Osim svih tih Tuđmana, Miloševića, pa do Vučića, jako je velika odgovornost, razume se, na intelektualnim elitama koje su kreirale atmosferu vrednosti u kojoj je plemenska pripadnost postala važnija od elementarne ljudskosti. To nas stalno vuče nazad.

To je izjavio novinar Teofil Pančić u razgovoru za najnoviji broj magazina Karakter.

On je dodao da poslednjih devet godina, koliko su na vlasti ljudi koji su bukvalno imali krvave ruke iz devedesetih, e oni vam sada ispiraju mozak i određuju vrstu sećanja.

“Mitologizuju se neke stvari kao što su bombardovanje ili Košare. Kao što su posle Drugog svetskog rata komunisti pravili sedam ofanziva, pa Sutjesku, pa Neretvu”, naveo je novinar.

Pančić kaže da je promenom vlasti 2012. godine zapravo pala petooktobarska republika.

“To nije bila puka promena stranaka na vlasti, prirodno je da se menjaju, to je bila promena paradigme. Živimo u društvu koje je bukvalno u jednoj vrsti političkog aparthejda na najelementarnijem nivou. Od kada je ova ekipa zasela na vlast, nisam, osim u dva-tri izuzetka, bio na promociji neke knjige, i to da govorim o književnosti, a ne da govorim o politici, o Vučiću. Samom činjenicom da slobodno misliš – ti si izopšten, tvoje ime ne sme da stoji na plakatu, tebe neće pozivati u javne institucije, biblioteke, kulturne centre, domove kulture. Ako bi me i pozvali, onda bi nekog direktora tamo ribali zato što je pozvao baš Teofila Pančića”, ocenio je Pančić-

Kada je 2012. Tomislav Nikolić pobedio i kada je bilo jasno da će formirati vladu, priseća se Pančić, u kolumni je projektovao njihovo vladanje na najmanje deset godina.

“Tad mi se činilo da je to minimum. Voleo bih da na tome i ostane. Ali nisam nešto siguran, uprkos svim ovim bildovanjima, te Vučić je sve slabiji, te to je sve više krhko. Nije uopšte tako. Da nije bilo bombardovanja, Milošević bi da je živ još vladao. Kao Lukašenko. Vučić će vladati još dugo, ako se ne dogodi nešto nepredvidivo, što bi stvari okrenulo naglavačke, ali ne znam šta je to. Zašto je Milošević pao na bombardovanju? Zato što je raskinuo prećutni dogovor sa narodom: praviću svakakva sranja, ali van Srbije, jer vas ovde niko ne sme da bije. Onog trenutka kada se pojavio jači badža i krenuo da bije a da mu Milošević nije mogao ništa, tog trenutka je taj savez pukao. Šta će raskinuti koruptivni dogovor Vučića sa tihom većinom u Srbiji – nemam pojma”, naveo je Pančić.

Dodao je da je Vučić razorio politički život i slomio kičmu opoziciji, medijima, civilnom sektoru, što ni Milošević nije uradio.

Prema njegovim rečima, nema suprotstavljenih mišljenja, nema elementarnog provetravanja javne komunikacije.

“Mi živimo u dve potpuno odvojene stvarnosti u kojoj jedna zauzima gotovo 95 odsto prostora, a ova druga se gužva u pet odsto”, napomenuo je Pančić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari