"Terali su me da sina pošaljem u haljinici u školu": Da li je priča žene koja tvrdi da je platila kaznu u Nemačkoj autentična? 1

Na većini društvenih mreža danima se vrti i šeruje snimak izvesne žene koja tvrdi da živi u Nemačkoj, koja govori o tome da školske vlasti te zemlje primoravaju roditelje da decu šalju u odeći za suprotan pol.

Terali su me da sina pošaljem u haljinici, uz obrazloženje da on sam treba da odluči šta želi da nosi, odnosno odeću za koji pol. Pošto moj sin zna da je muško, ja sam to odbila i platila sam kaznu 263 evra“, navela je ta žena na snimku.

Protivnici Evroprajda, koji bi trebalo da se septembra održi u Beogradu,zbog tog snimka odmah su negodovali na društvenim mrežama, izražavajući bojazan da će slične preporuke uskoro moći da usvoji i Ministarstvo prosvete u Srbiji.

Neki od korisnika društvenim mreža su saopštili da ta žena sa snimka uopšte ne živi u Nemačkoj, već da radi u Ruskom humanitarnom centru u Nišu.

Oni smatraju da je taj snimak nastao kao provokacija pred najavljeni Europrajd u Srbiji.

Pokušali smo da proverimo tačnost te informacije od portparolke tog centra Olge Ljavskovskaje, ali nam je ona rekla da „nije nadležna da daje bilo kakve informacije“ i uputila nas na zvanični mejl Centra.

Medicinska sestra iz Karlsruea Marija M. kaže za Danas da nije čula za slučajeve da ministarstvo ili škole traže od roditelja da dečake obuku kao devojčice i da se naplaćuje kazna ukoliko neko to odbije da uradi:

– Bila je pre otprilike godinu dana akcija „Walk in her shoes“ u kojoj su su u cilju promovisanja jednakosti polova i prava LGBT osoba pozvani dečaci da ponesu u školu štikle od svoje mame, sestre, tetke, bake… a potom je organizovana trka u štiklama na 50 metara. Cilje je bio da se kroz šalu decu približi ideja jednakosti i promocije različitosti. Nije bilo nikakve prinude niti kazne, to je bilo potpuno dobrovoljno, a učesnici su dobili nagrade. Ne sećam se tačno detalja, ali mislim da je to bilo u sklopu svetske akcije promocije jednakosti i da je zato i ministarstvo promovisalo taj događaj.

Ona ističe da je uvažavanje različitosti nešto što je uobičajeno u nemačkim školama.

– Ovde svaki nastavnik ima po nastavnom planu obavezu da promoviše jednakost različitih grupa. Normalno je da se u užbeniku nađu primeri da se dve devojčice ili dva dečaka drže za ruku. U srednjim školama postoji i lektira sa gej tematikom koja treba da deci približi da postoje osobe takve orjentacije i da to nije ništa nenormalno. Ali, daleko od toga da se bilo ko nekakvim merama ili kaznama prisiljava da uvažava drugačije orjentacije, to bi ovde bilo smatrano represijom – zaključuje Marija M.

Takođe, na društvenoj mreži Tviter, ispod ovog snimka oglasili su se mnogi koji žive u Nemačkoj, objašnjavajući da prvi put čuju za ovako nešto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari