Teslin toranj, međunarodni naučno-istraživački centar biće nova atrakcija na Zlatiboru 1Foto:  Izgled Teslinog tornja /Foto: Promo

Internacionalni omladinski naučno-istraživački centar Teslin toranj gradiće se na Zlatiboru i biće nova atrakcija ne samo te planine, nego celog regiona.

To je predviđeno Memorandum o razumevanju koji su, u subotu u zlatiborskom hotelu Tornik, potpisali Branislav Mitrović, predsednik Upravnog odbora Naučno-obrazovne  fonadicije Teslianum, inače akademik i profesor na beogradskom Arhitektonskom fakultetu, i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

U okviru budućeg kompleksa, kako je rečeno, osim monumentalnog tornja od oko 100 metara, biće naučni, obrazovni i istraživački centar, muzej i razni interaktivni sadržaji.

Planirano je da se toranj gradi u oviru kompleksa Dino parka Zlatibor, a Branislav Mitrović je objasnio on neće biti replika eksperimentalnog i srušenog tornja u Americi, koji je Nikola Tesla sagradio pre duže od jednog veka. 

„Da je Tesla danas živ, sigurno ne bi napravio toranj koji je nekada napravio. Naša namera je da novi toranj donese novu energiju, koja identifikuje sadašnji trenutak, a čiji inicijatori su Teslina misaona vertikala, njegov načuni, filozofski i moralni pristup“, kazao je akademik Mitrović.  

To će, kako je dodao, biti „edukativni centar, simbol kreativne energije, projekat prosvećivanja, stvaralačke fantazije i svesti o važnosti Tesle“.

„Tesla je inspiracija, uzor, porketač dobre energije i naša namera je da sve to ugradimo u ovaj projekat, zajedno sa svim dobronarenima koji žele da nam pomognu da se naša incijativa ostvari“, poručio je Mitrović.

Teslin tornaj, koji je predstavljen u obliku video animacije, neće biti konačna verzija tog objekta, za koji je akademik Mitović dodao da je samo početna zamisao i da će, nakon detaljne razrade, uslediti procedure za idejno rešenje i izradu projektne i druge dokumentacije. 

Uz ocenu da će Teslin toranj „sigirno biti svetska atrakcija i nezaobilazna turistička destinacija“, Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, naveo je da je to i prilika da se Zlatibor razvija i kao kulturno-naučna turistička destinacija. 

„Projekat nam nudi velike iskorake i lokalna samouprava će ga podržati.Nadam se da ćemo, u vrlo brzom roku, izgraditi toranj i dobiti novu ponudu Zlatibora“, kazao je Stamatović. 

Uz poruku „Budimo realni, zahtevajmo nemoguće“, književnik Ljubivoje Ršumović, koji je član fondacije Teslinianum, podsetio je na to da su mnogi bili skeptični, pre nekoliko godina, kada je najavljivan projekat zlatiborske gondole, čija gradnja je trenutno u završnoj fazi.     

– Nije nemoguće izgraditi toranj, nemoguće je pobediti skeptike, objasniti laicima, neznalicama i, čak, zlonamernim znalcima“, poručio je Ršumović.

Slavica Marić, PR menadžerka Teslinianuma, navela je da je njegov osnivač  preduzeće Dino park Zlatibor, te da je ta fondacija, za koju je istakla da je okupila najveće stručnjake iz naše zemlje, osnovana za promovisanje i očuvanje Teslinog dela među mladima u Srbiji i regionu.

Očekivanja od države 

Nadajući se podršci države, Stamatović je poručio da je potrebna izmena zakona jer sadašnja zakonska rešenja, kako je ocenio, „nisu dobra za razvoj mesta kao što je Zlatibor“. „Najavom ovog  projekta, imaćemo novi talas investotora koji će u tome videti mogućnost za brzu zaradu. Nameravaće da grade apartmane i to je prilika da nam se pomogne da zaštitimo Zlatibor od tih koji bi da ga naruže neplanskom gradnjom“, poručio je Stamatović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari