Tetkice i domari čekaju regres i topli obrok 1Foto: EPA-EFE/ Alessandro Di Marco

Kupovina vremena. Tako Vladimir Adžić, šef resora za finansije Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, tumači dopis koji je Ministarstvo prosvete poslalo direktorima osnovnih i srednjih škola u kome im nalaže da podnesu žalbe na presude koje su dobili zaposleni zbog neisplaćenog regresa i toplog obroka.

Na stotine tužbi podneli su u prethodnom periodu zaposleni u obrazovanju koji su na minimalcu, tražeći da im država isplati regres i topli obrok.

– Sada, kada su počele da pristižu sudske presude, direktori dobijaju pisano uputstvo da sve dobijene presude kojima se obavezuju da zaposlenima isplate neisplaćena dugovanja, vraćaju i da na njih ulažu žalbe. U dopisu se navodi da, ukoliko direktor škole dobije presudu prvostepenog suda, obavezno i bez izuzetka podnese žalbu drugostepenom sudu, kao i da izjavi reviziju u slučaju da drugostepeni sud ne usvoji njegovu žalbu. Moje mišljenje je da ovim dopisom Ministarstvo samo kupuje vreme, a ja pitam ko će odgovarati za nenamensko trošenje budžetskog novca kada presude i sudski troškovi stignu na naplatu – kaže za Danas Adžić, napominjući da će to sigurno dovesti do blokade računa velikog broja škola.

Dušan Kokot, predsednik Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine, pretpostavlja da je pozadina dopisa upućenog direktorima to što su apelacioni sudovi različito presuđivali. U Novom Sadu Apelacioni sud je presudio u korist zaposlenih da regres i topli obrok ne mogu da budu sadržani u minimalnoj zaradi, dok u Beogradu sud kaže suprotno. Sada se čeka odluka Vrhovnog kasacionog suda koji treba da ujednači sudsku praksu.

Kokot podseća na odluku Vrhovnog kasacionog suda iz 2019, da zaposleni koji prima minimalnu zaradu ima pravo na topli obrok i regres.

– To je bio postupak u zdravstvu protiv kliničkog centra, ali je ista stvar u pitanju i u prosveti. Nedavno je zamenik predsednika Vrhovnog kasacionog suda Dragiša Slijepčević u odgovoru Komori zdravstvenih ustanova Srbije to potvrdio. Čuli smo da je nedavno Vrhovni kasacioni sud odbacio zahtev za reviziju postupka koji je podnela jedna škola. Verujem da je taj zahtev odbačen iz istog razloga, ali bićemo sigurni tek kada vidimo crno na belo obrazloženje suda – kaže Kokot.

On napominje da do sada nijedna presuda zaposlenima u obrazovanju nije isplaćena, a računica sindikata pokazuje da im na ime neisplaćenog regresa i toplog obroka mesečno sleduje između 7.000 i 8.000 dinara. Za period od tri godine, što je rok u kojem mogu da se traže zaostala potraživanja, tetkice, domari i svi ostali koji su na minimalcu trebalo bi da dobiju oko 230.000 dinara. Kokot kaže da za obračun zakinutih naknada sud koristi Opšti kolektivni ugovor za javna preduzeća, kojim je definisano da zaposlenom na ime toplog obroka dnevno sleduje 250 dinara bruto, a za regres dvanaestina prosečne mesečne zarade u Republici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari