Tim Zaštitnika građana posetio policijske stanice: Poštovana prava uhapšenih 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Tim Zaštitnika građana u obavljanju poslova Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture (NPM), koji je predvodila zamenica zaštitnika građana Nataša Tanjević, posetio je policijske stanice u Beogradu u cilju praćenja postupanja prema osobama koje su uhapšene tokom protesta održanih u nedelju uveče, i konstatovano je da su njihova prava poštovana.

U saopštenju kabineta Zaštitnika građana navodi se da su posećene policijske stanice Zemun, Novi Beograd, Stari grad i sedište Policijke uprave za Beograd i da su sve posete su bile nenajavljene, a u timu NPM je, pored predstavnika Zaštitnika građana, bio i predstavnik Komiteta pravnika za ljudska prava Jukom.

Tim NPM je proveravao način ostvarivanja osnovnih prava zadržanih lica, pravo na pristup lekaru i advokatu, pravo da o svom lišenju slobode obaveste blisku osobu i način na koji su dovedena i zadržana lica informisana o svojim pravima.

Zaštitnik navodi da su prilikom posete policijskim stanicama zatekli 14 zadržanih osoba sa kojima je tim NPM obavio nenadzirane razgovore.

Osim jedne osobe, koja je navela da je udarena rukom s leđa i oborena na pod, niko od ostalih zadržanih nije se žalio na postupanje policijskih službenika prilikom lišenja slobode, zadržavanja i primene policijskih ovlašćenja.

Uvidom u dokumentaciju, što je potvrđeno i u razgovorima sa privedenima, svima su uručena obaveštenja o pravima, rešenja o zadržavanju i imali su mogućnost da kontaktiraju advokata po sopstvenom izboru, ili im je dodeljen advokat po službenoj dužnosti.

Za jednu osobu koja je navela da joj nije omogućeno da obavesti blisku osobu o lišenju slobode, u dokumentaciji je navedeno da nije želeo nikoga da obavesti o tome, dok su svi ostali naveli da su imali mogućnost da obaveste člana porodice ili blisku osobu o lišenju slobode.

Onima koji su imala potrebu za lekarskim pregledom to je omogućeno, a nijedna osoba nije primljena sa vidljivim povredama, niti se žalila da je zadobilla bilo kakve povrede, saopštio je zaštitnik građana.

„Profesionalno postupanje rukovodstva i policijskih službenika tokom trajanja poseta NPM predstavlja primer dobre prakse, u skladu sa zakonom predviđenom obavezom saradnje organa sa NPM. Tim Zaštitnika građana u obavljanju poslova će nastaviti da prati postupanja policijskih službenika prema građanima“, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari