Tintor: Istraga u slučaju Aleksića može da se završi za tri meseca   1Foto: Wikipedia/ Track & Field Serbia; Foto: Medija centar

Nakon saslušanja oštećenih žrtava u postupku protiv nastavnika škole glume i reditelja Miroslava Aleksića, koji se tereti za silovanja i seksualna zlostavljanja, naredne sedmice biće nastavljana saslušanja svedoka koji imaju određena saznanja u vezi sa ovim slučajem.

To je za Danas najavio advokat Jugoslav Tintor, koji zastupa glumice Milenu Radulović i Ivu Ilinčić, kao i dve devojke koje su želele da ostanu anonimne, a od kojih je jedna maloletna.

– U fazi smo istrage u kojoj su saslušane sve oštećene žrtve, pa se sledeće sedmice očekuje saslušanje svedoka koja imaju određena saznanja u pogledu onoga što je predmet postupka, na primer, svedoka kome su se žrtve poverile, kao i svedočenja oko pet devojaka koje su bile seksualno zlostavljane ali zbog proteka vremena ne mogu figurirati kao žrtve. U tim slučajevima tužilaštvo ih saslušava kako bi upotpunilo sliku da li je isti modus primenjivan. Biće saslušani i određeni svedoci koji su pomenuti u ranije datim iskazima – objašnjava Tintor za naš list.

On očekuje da će nakon tih saslušanja biti obavljena veštačenja od strane neuropsihijatra i psihologa u odnosu na sve žrtve. Dosad je veštačenje obavljeno u odnosu na maloletnu žrtvu, jer je zbog njenih godina bilo potrebno obaviti veštačenje pre davanja iskaza.

– Verujem da će veštačenje biti obavljeno u narednih 15-20 dana. Optimalan rok istrage je do šest meseci u slučaju pritvorskog predmeta, ali u ovom slučaju očekujem da će istraga biti završena ranije. Imajući u vidu dinamiku tužilaštva, moja procena je da će se istraga okončati u roku do tri meseca – ističe Tintor.

Aleksiću je pre nekoliko dana produžen pritvor do 30 dana zbog postojanja osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. Kao razlog za produženje pritvora, iz Višeg suda u Beogradu su naveli to da je za krivično delo koje mu se stavlja na teret propisana kazna zatvora preko deset godina, a način izvršenja krivičnog dela i težina posledice dela su doveli do uznemirenja javnosti, koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka. Aleksić je saslušan dva puta, a tvrdi da nije kriv.

– Okrivljeni u ovoj fazi postupka smatra da nije spreman da ulazi u iznošenje odbrane, i to je njegovo pravo. On čeka da vidi šta će tu sve da se prikupi od dokaza pa tek onda da odluči na koji način želi da se brani. Niko ozbiljan ko se bavi krivičnim pravom zna da su neizvodljive najave odbrane da će predložiti 400 svedoka – ukazuje Tintor za Danas.

MUP je ranije saopštio da se sumnja da je Aleksić od 2012. u prostorijama škole glume „Stvar srca“ u Beogradu, čiji je on vlasnik, seksualno napastvovao pet svojih učenica, od kojih su dve za vreme izvršenja krivičnog dela bile maloletne.

Ispovest Milene Radulović

Glumica Milena Radulović (26) je za „Blic“ otvoreno pričala o tome šta je preživljavala u Aleksićevoj školi glumi. „Šest godina sam bila u školi Mike Aleksića kada me je silovao. Imala sam 17 godina. To se nije dogodilo jednom. Ponavljalo se. Njegova manipulacija i ide ka tome da vam usadi ogroman osećaj odgovornosti, saučesništva, krivice. I, na kraju, neki strah da ćete u tome ostati sami“, ispričala je Milena za Blic. Prema njenim tvrdnjama, Mika Aleksić je prvi put silovao početkom novembra 2012. godine. Imala je 17 godina, a on 61.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.