Tiodorović: Poljoprivrednici su izloženi većem UV zračenju 1Foto: Udruženje dermatovenerologa Srbije

U okviru aktivnosti Euromelanom kampanje stručni tim lekara sproveo je preventivne preglede u dve seoske mesne zajednice užičkog kraja, u Karanu i u Mokroj Gori.

Ova kampanja, koju sprovodi Udruženje dermatovenerologa Srbije, uz podršku Ministarstva zdravlja i Ministarstva omladine i sporta, za cilj ima podizanje svesti o značaju preventivnih pregleda u sprečavanju malignih oboljenja kože.

Prema rečima koordinatora kampanje, doktorke Danice Tiodorović, odziv meštana na preglede bio je veliki.

„Dijagnostikovali smo šest karcinoma, od čega jedan melanom, kao i niz mladeža koji mogu dovesti do melanoma. To nam govori koliko radimo pravu stvar, u smislu rane dijagnostike. Edukujemo meštane i dajemo im neke zaštitne kreme, koje bi trebalo da nanose na telo pre izlaganja suncu“, kaže Tiodorović.

Prema njenim rečima, seosko stanovništvo je u većem stepenu rizika zbog činjenice da su tokom radova u polju izloženi sunčevom zračenju

Iako se smatra da je starija populacija podložnija oboljevanju, registruje se prisustvo melanoma i kod mlađih osoba.

Stoga iz Udruženja dermatovenerologa najavljuju korake u tom smeru.

„Udruženje će pokrenuti inicijativu za potpunu zabranu solarijuma, zbog njihove štetnosti. To je Svetska zdravstvena organizacija ustanovila još 2009. godine, a u odreženom broju zemalja oni su već zabranjeni“, dodaje Tiodorović.

Kampanja će se za vikend nastaviti u Sremskoj Mitrovici i Gračanici, a tokom leta i u dečjim sportskim kampovima.

Planirano je da lekari razgovaraju sa stanovništvžom i objasne ijm sve o štetnosti UV radijacije, kao i pravilnom načinu foto ekspozicije. Za preglede nije potreban uput I zdravstvena knjižica.

„Sa poljoprivrednicima razgovaramo o izlaganju suncu. Rana dijagnostika je veoma važna jer ako se otkrije na vreme, pacijent nije životno ugrožen“, rekla je Tiodorović.

Ona kaže da su poljoprivrednici izloženi većem UV zračenju jer rade u polju, ali i da zaštita nije toliko komplikovana i ne zahteva dodatno vreme.

Prema njenim rečima, dovoljno je da se obuče nešto sa dugim rukavima, stavi šešir i slično.

„Karcinomi koji se najčašće javljaju kod poljoprivrednika su bazocelularni i oni su karakteristični za ljude koji više borave na otvorenom i na suncu i oni najčešće nisu metastazni i mogu se pratiti odnosno“ lečiti, objasnila je Tiodorović.

Udruženje dermatovenerologa nastavlja aktivnosti u vezi sa edukacijom i pregledima dece koja treniraju u nekoliko kampova jer je kako kažu veoma važna edukacija u ranom periodu i usmeravanje od najranijeg perioda da se ide na dermatološke preglede“.

Besplatni pregledi
U nedelju, 5. juna, besplatni pregledi kože biće obavljeni u Sremskoj Mitrovici, u ambulantama u Mačvanskoj Mitrovici, selu Ločar, Martinić i Kuzmin, a 18. juna u Gračanici, najavilo je Udruženje dermatovenerologa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari