Todorović: Lakše je reći kakvo će biti leto nego kada će pasti sneg ove zime 1Foto: BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Meteorolog Nedeljko Todorović kaže da nas do utorka, 10. januara, očekuje toplo vreme sa najvišim dnevnim temperaturama iznad deset stepeni, a od 11. do 20. januara biće malo hladnije.

Nagoveštaj da snega bude u nižim predelima su 19. i 20. januar, poručuje Todorović, ali dodaje da bi bila previše „luda prognoza“ da petnaest dana unapred kaže koliki će to biti sneg.

Nedeljko Todorović kaže da iako je veoma topao početak januara, ipak ne možemo reći da nikada nije bilo ovakvo vreme.

„Podaci su neumoljivi, na današnji i sutrašnji dan dnevni rekordi su iz 1900. godine kada je bilo oko 16,5 ili 17 stepeni“, kaže Todorović za RTS.

Ističe da kada naiđu ovako veoma topli periodi dogodi se da neki dan obori temperaturni rekord, kao i da su izmešani rekordi iz prve polovine prošlog veka i ovi sada.

Na pitanje hoće li biti snega ove zime, Todorović kaže da će ga verovatno biti u drugoj polovini januara.

„Do utorka, 10. januara, i dalje natprosečno toplo vreme, maksimalne temperature preko 10 stepeni. Do nedelje će da bude i suvo, u nedelju će da počne da duva košava u košavskom području, a u planinama jak južni vetar“, dodaje Todorović.

Ističe da u ponedeljak stiže naoblačenje sa kišom, kao i da će tada kiše biti i u planinskim predelima, a u utorak će kiše biti u nižim predelima, a u planinskim snega.

„Tako da bi verovatno u planinskim predelima došlo do stvaranja manjeg snežnog prekrivača, zavisi od nadmorske visine. Na primer, na Kopaoniku oko desetak centimetara“, ističe Todorović.

Malo hladnije od 11. do 20. januara, sneg možda oko 19.

Od 11. do 20. januara ulazimo u malo hladnije vreme, dodaje Todorović, ali ističe da i dalje neće biti temperature ispod proseka.

„To znači da bi temperature maksimalne bile od šest do deset stepeni što je još uvek iznad proseka“, ističe.

Uz to dodaje da od ponedeljka sledi serija naoblačenja sa kišom, svaki treći ili četvrti dan, kao i sneg na planinama.

Nagoveštaj da snega bude u nižim predelima su 19. i 20. januar, a to obuhvata i Beograd. Ističe i da ne veruje da će se taj sneg zadržati.

„Ne mogu da kažem koliko bi ga palo, mogu da će biti manji snežni pokrivač. Petnaest dana unapred da ja kažem koliki će biti sneg to je suviše luda prognoza, ali u svakom slučaju nastavio bi se taj period naoblačenja što znači da između dva naoblačenja sa kišom i snegom dođe porast temperaature – to znači da posle tog 19. i 20. januara verovatno bi bilo toplije malo i da nas očekuje otapanje tog snega“, objašnjava Todorović.

„Ne bi smeo da tvrdim kakva će biti zima“

Na pitanje kakva će zima biti do kraja i da li je rano govoriti o tome, Todorović kaže da ne bi smeo da tvrdi, kao i da misli da će u drugoj polovini biti nešto snega.

Kada je reč o februaru i da li će tada biti snega, kaže da ne bi smeo da tvrdi da li će za mesec dana i više biti snežnog pokrivača.

Ističe i da je lakše za leto prognozirati kakvo će biti nego kada će da padne sneg ove zime.

„Letnje temperature, oni ekstremi – topla i sušna leta, imaju lepu ponovljivost na svakih 35 godina. Šezdesetih, a naročito sedamdesetih godina nije bilo takvih letnjih vrućina i suša, taj topli period je počeo 1987. ili 1988. godine, baš se video taj skok i traje do ovih godina sad“, kaže Todorović.

Navodi i da narednih 10 ili 20 godina, pa čak i 30, sledi blagi pad temperature.

„Biće manje ekstremno topla leta, retka će biti pojava da pređe 40 stepeni. Biće i poneko ekstremno toplo, ali će većina leta biti manje topla i to se se zasniva na istraživanjima Sunca“, zaključio je Todorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari