Tokom 2019. godine smanjen prostor za delovanje organizacija civilnog društva 1Foto: BETAPHOTO/ SASA DJORDJEVIC

Nalazi iz izveštaja o indeksu održivosti za 2019. godinu za Srbiju pokazuju da je ukupna održivost organizacija civilnog društva u Srbiji pogoršana u odnosu na 2018. godinu, navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

„Četiri od sedam dimenzija —pravno okruženje, organizacioni kapacitet, zastupanje i slika u javnosti – beleži pogoršanja, od kojih se većina pripisuje neprijateljskom okruženju u kome su radili aktivisti civilnog društva”, istakli su iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Sa druge strane, infrastruktura koja podržava sektor OCD je blago ojačala sa početkom nekoliko novih programa. Finansijska održivost i pružanje usluga ostaju nepromenjeni, jedan je od zaključaka.

Indeksom održivosti organizacija civilnog društva se meri održivost civilnog sektora na osnovu sedam dimenzija: pravni okvir, organizacioni kapacitet, finansijska održivost, zagovaranje, pružanje usluga, infrastruktura, slika u javnosti.

Tokom 2019. godine smanjen prostor za delovanje organizacija civilnog društva 2
Foto: Nacionalna koalicija za decentralizaciju

„Indeks održivosti OCD u Srbiji pokazao je da se tokom 2019. godine smanjio prostor za delovanje organizacija civilnog društva”, navodi se u publikaciji Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Svaka dimenzija se ocenjuje na skali od 1 do 7, pri čemu 1 označava napredan sektor sa visokim nivoom održivosti, a ocena 7 označava neodrživi sektor sa niskim nivoom razvitka

Nacionalna koalicija za decentralizaciju uz podršku USAID-a sprovodi Indeks održivosti OCD za Srbiju već 10 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.