Tom Henks: Novi "američki tata" 1Foto: BETA/ Photo by Jordan Strauss Invision AP

Strogi protokol jučerašnje inauguracije 46. američkog predsednika Džozefa Bajdena prošle noći završio se specijalnom emisijom „Proslava Amerike“ koji je vodio američki glumac Tom Henks.

Tokom programa osmišljenog kao „omaž herojima“ borbe s pandemijom virusa korona tokom 2020, naciji je trebalo da se obrate i novi predsednik i potpredsednik SAD.

Duboke podele u američkom društvu koje su izazvali poslednji predsednički izbori nisu mimoišle ni Holivud, a Tom Henks je mnogo pre glasanja bio u grupi Trampovih javnih kritičara.

Glumac, podjednako poznat kao komičar i vrhunski tumač dramskih uloga, dvostruki oskarovac sa šest nominacija za najprestižniju svetsku filmsku nagradu, reditelj i pisac Tomas Džefri Henks 9. jula napuniće 65 godina.

Rodom je iz Kalifornije i školovao se na kalifornijskim univerzitetima.

Tokom studija bio je očaran pozorištem i zbog angažmana na pozorišnom festivalu Grejt Lejks, gde se bavio osvetljenjem, scenografijom u upravljanjem scenom, napustio je fakultet.

Kasnije je u intervjuima pričao da je bio „dobro i stidljivo dete, gotovo štreber“ tvrdeći istovremeno da bi umesto Oskara uvek radije izabrao vrhunske sportske nagrade.

Zvaničnim početkom njegov karijere smatra se 1977, a dve godine kasnije preselio se u Njujork gde je debitovao u niskobudžetnim filmovima i TV produkcijama, što ga je potom odvelo u Los Anđeles.

Status holivudske zvezde donela mu je glavna uloga u fantaziji „Big“ 1988, a za popis njegovih filmskih ostvarenja različitih žanrova potrebne su čitave liste, što važi i za priznanja koja je dobio.

Mereno američkim standardima „težak“ je 350 miliona dolara, a zarade njegovih filmova na planetarnom nivou blizu su desetog biliona u istoj valuti.

Sa statusom „američke kulturne ikone“ godinama je na čelu različitih lista najboljih i najuticajnijih glumaca u istoriji filma, a mnogi ga porede sa Džejmsom Stjuartom – „američkim filmskim tatom“.

Henks iz dva braka ima četvoro dece, društveno je angažovan ne samo ako zakleti ekolog, pobornik Nasilnih svemirskih programa i „vlasnik“ asteroida sa svojim imenom.

Pre Bajdena zdušno je podržao predsedničke kampanje kandidata demokrata Baraka Obame i Hilari Klinton.

Prvi je među filmskim zvezdama javno otkrio da je zaražen koronom i uključio se u borbu protiv pandemije.

Strastveni je kolekcionar pisaćih mašina, na njima se okušao i kao pisac.

Iako je u srpskoj javnost poznat i po izjavi da je „Kosovo oduvek bilo srpsko i da će jednog dana Srbi uspeti da vrate svoju zemlju“, njegova prva zbirke kratkih priča „Netipičan tip“ objavljena je i na srpskom jeziku u Laguni, navodno uz uslov, da tim povodom ne daje intervjue na našem čitalačkom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari