Topionički dimnjak u Boru ofarban u crveno-belo, a uskoro dobija i svetlosnu signalizaciju 1Foto: Igor Mitrović SZC

Pre godinu dana u istoriju je otišao šezdesetogodišnji topionički dimnjak izgrađen u Prvoj fazi izgradnje Rudarsko topioničarskog basena Bor. Ostao je drugi, nešto mlađi, nikao u drugoj fazi borskog kombinata bakra 1971. godine. Ovaj 150 metara visoki dimnjak je nakon sanacije dobio i “novo odelo” crveno-bele boje saglasno Zakonu o vazdušnom saobraćaju, a uskoro će i svetlosnu signalizaciju kako bi bio vidljiv noću i u lošim vremenskim uslovima.

“Dimi se, biće para”, tako su svojevremeno komentarisali Borani topioničke dimnjake koji su bili znak prepoznavanja ovog rudarskog grada i znak da posla ima.

Bilo je posla, al je bilo i aerozagađenja zbog koga je Borski vazduh imao i ukus i miris.
Stariji topionički dimnjak izgradili su ga ciglom majstori Crnotravci 1961. godine u prvoj fazi nekadašnjeg Rudarsko topioničarskog basena Bor

Služio je decenijama za emisiju gasova koji se stvaraju u plamenoj peći, prolaze kroz kotlove, hlade se kroz filter i ispuštaju u vazduh bez prerade u fabrici sumporne kiseline, a kada je stara topionica zaustavljena i plamena peć ugašena, ovaj 98 metara visoki dimnjak više nije imao nikakvu funkciju.

Srušen je prošle godine u oktobru, miniranjem uz primenu svih potrebnih mera. Ostao je drugi, mlađi i viši topionički dimnjak sada jedino obeležje grada rudarstva i metalurgije.

Izgrađen u Drugoj fazi izgradnje RTB-a Bor 1971. godine, služio je za ispuštanje viška gasova sa konvertora i prženja (reaktora).

Spolja ima betonske prstenove a iznutra je od čelika. Izgradila ga je firma “Vatrostalna” iz Zenice, a nedavno je dobio jednu sasvim novu, ali sporednu ulogu, a zbog nje i “novo odelo”.

Topionički dimnjak u Boru ofarban u crveno-belo, a uskoro dobija i svetlosnu signalizaciju 2
Sanacija topioničkog dimnjaka/Foto: I. Mitrović SZC

-Nimalo jednostavan projekat sanacije topioničkog dimnjaka visokog 150 metara poveren je stručnjacima iz Smedereva, koji i pored bogatog iskustva na sličnim poslovima u zemlji i inostranstvu, tvrde da im je ovo najveći izazov do sada – rekli su nam u Srbija Ziđin Koperu.

“Jastrebac dimnjak” iz Smedereva radio je kompletnu sanaciju dimnjaka, a tokom nekoliko meseci trajanja na projektu su bili angažovani građevinci, armirači, varioci, električari, pa čak i alpinisti.

-Dimnjak je prvo “okupan” kako bi se uklonile sve nataložene nečistoće sa spoljne i unutrašnje strane.

Potom je tertiran sredstvima antikorozivne zaštite, a sva oštećenja sanirana su reparaturnim malterom.

Unutrašnji zidovi obloženi su sa 3.700 kvadaratnih metara pletiva od pocinkovane žice, a grubi radovi završeni su nanošenjem debljeg sloja vatrostalnog betona – pojašnjavaju nadležni.

Topionički dimnjak u Boru ofarban u crveno-belo, a uskoro dobija i svetlosnu signalizaciju 3
Crveno bela polja su visoka 17 metara/Foto: I. Mitrović SZC

Sa spoljne strane dimnjak je crveno-bele boje, koja nije slučajnost, a objašnjava je glavni inženjer firme “Jastrebac dimnjaci” Zdravko Vukoje, koji kaže da dimnjaci, saglasno Zakonu o vazdušnom saobraćaju, podležu obavezi signalnog obeležavanja i osvetljenja.

-“Telo” betonskog dimnjaka je zato ofarbano specijalnim bojama, a crveno-bela polja su visine 17 metara. Predstoji nam postavljanje svetlosne signalizacije kako bi ovaj industrijski objekat učinili vidljivim noću, kao i u lošim vremenskim uslovima – kaže Vukoje.

Prema rečima zamenice rukovodioca TIR-a Saške Tasić, na ovaj dimnjak ispuštaće se svi fugitivni gasovi koji su prethodno prošli tretman odsumporavanja u istoimenom novom postrojenju.

– Svi gasovi koji su nam ranije“bežali” iz metalurškog procesa, sada će biti preusmeravani u pogon za odsumporavanje i odatle će kao prečišćeni izlaziti na ovaj dimnjak – objašnjava ona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari