Torbalon, simbol grada bez vode, putuje u Beč na festival aktivizma 1Foto: M.P./Danas

Torbalon, torba od plastičnog balona za vodu koji Zrenjaninci svakodnevno koriste da bi sebi obezbedili pijaću vodu, kreće u svet a prva stanica je Beč gde će tokom jesenjeg fastivala aktivizma Wienwoche, koji je posvećen ekologiji radničke klase, biti zaštitni znak brojnim aktivistima.

Oni će umesto promo cegera na festivalu koristiti torbalone, koji stižu iz Zrenjanina a na licu mesta praviće ih i deliti braćni par Trebovac koji u glavni grad Austrije narednog meseca stižu na poziv urednice festivala, srpske umetnice Jelene Micić koja je u Beču magistrirala na Akademiji likovnih umetnosti, na odseku za Tekstualnu skulpturu, a prošle godine dobila je nagradu „Dimitrije Bašičević Mangelos“ u Srbiji.

„Velika je čast što smo pozvani na festival i pripremamo se za taj događaj. Drago nam što učestvujemo ali smo i tužni jer Zrenjanin nije rešio problem vode, na koji pokušavamo u svom radu da ukažemo. Ideja je da torbaloni na festivalu u Beču budu ljubičaste i zlatne boje, više detalja znaćemo uskoro“, priča Radmila Trebovac.

Autori torbalona sociološkinja Radmila i arhitekta Nikola Trebovac, članovi neformalne umetničke i aktivističke grupe „Cirkuzzzanti“ o kojima je Danas pisao, osmislili su svoje kreativno „čedo“ u znak otpora što njihov grad nema ispravnu vodu a građani se muče da je nabave.

Radmila Trebovac, koja je po formalnom obrazovanju diplomirani sociolog i u svom radu spaja kreativonost i javni angažman, objasnila je višeznačnost torbalona činjenicom da su se ljudi navikli da kupuju vodu, pa je jedna od ideja bila da se našale na račun svakodnevnog nošenja balona a istovremeno da to bude poziv na aktivizam i humanost.

„Kada sam došla na ideju da to bude balon i da od njega pravimo torbe, vodila sam se činjenicom koliko je petolitarski balon vode neizostavan deo svakodnevnog života Zrenjaninaca“, objasnila je Radmila.

A poruka iz Zrenjanina o vodi svakako je univerzalna, nema mesta na planeti koje nije shvatilo ogroman značaj vode. Zato će festival posvećen ljudskim, radnim pravima i aktivizmu u Beču, biti pravo mesto za zrenjaninski torbalon gde se okupljaju aktivisti sa namerom da kulturnu i društvenu praksu učine dostupnom svim društvenim grupama koje žive u Beču.

Festival ove godina ima osam projekata po otvorenom pozivu, jedan kustoski koji je sačinjen od pozicija po otvorenom pozivu, dve kustoske izložbe po pozivu, debatni program i različite saradnje sa arhivama i institucijama i mnoštvo projekata iz Latinske Amerike, od kojih su neki članice i članovi Zapatista pokreta.

Uglavnom su projekti u vezi sa pitanjima produkcije hrane, kao jednog od osnovnih uslova za život.

Zrenjaninski projekat torbalon našao je put do festvala u Beču, najavljeno je i na zvaničnoj stranici fetsivala https://www.facebook.com/wienwoche/

Festival ove godine slavi 10 godina postojanja, posvećen je ekologiji i radičkoj klasi a održava se od 16. do 25. septembra.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari