Na inicijativu Nebojše Simovića, načelnika Raškog upravnog okruga, u Kraljevu je održan sastanak načelnika upravnih okruga iz centralne Srbije. Sastanku su prisustvovali Slobodan Jolović, načelnik Moravičkog okruga, dr Damjan Srejić načelnik Šumadijskog okruga i Zvonko Tufegdžić, sekretar Regionalne privredne komore Kraljevo.


Tema sastanka bio je aerodrom „Morava“ u Lađevcima, na kome su, u velikoj meri, završeni svi neophodni radovi kojima je ovaj aerodrom osposobljen da pored vojnih aviona prihvata i sve civilne vazduhoplove osim onih najvećih, a za šta će biti osposobljen, u narednom periodu, posle proširenja postojeće piste. Simović je upoznao svoje kolege sa razgovorima koje je imao sa predstavnicima Direktorata za civilni avio-saobraćaj čija će komisija doći odmah posle uskršnjih praznika i započeti procedure neophodne za davanje dozvola kojima će biti omogućeno da, u drugoj polovini godine, otpočne saobraćaj. On je, takođe, rekao da je imao susrete i sa predstavnicima nemačke kompanije iz Frankfurta koja će, u saradnji sa Aerodromom Beograda i Vladom Srbije, u formi javno-privatnog partnerstva organizovati, za početak sa deset novih vazduhoplova, saobraćaj na relaciji Frankfurt – Lađevci – Istanbul i obratno. I nedavni razgovori vođeni sa predstavnicima američke kompanije „Nobl Environmental“ u njihovoj novoj fabrici u Tavniku, u neposrednoj blizini aerodroma su, po rečima Simovića uticali da se ubrza sa otvaranjem aerodroma. Ova kompanija već širi svoje proizvodne kapacitete, jer nema problema plasmana svojih eko-panela, i ima nameru da svoju evropsku centralu iz Švajcarske preseli ovde zapošljavajući potom još 1.000 radnika.

Skori dovršetak auto-puta Beograd–Preljina takođe će mnogo značiti za aerodrom „Morava“, kome, kako je rečeno, gravitira 38 opština i gradova sa preko milion stanovnika i u kojima se trenutno realizuje preko 30 odsto ukupnog inoturističkog prometa u Srbiji. Aerodrom zadovoljava zahteve da se nalazi na maksimum 100 kilometara od značajnih turističkih destinacija (Kopaonik, Zlatibor, Vrnjačka Banja,…). Gradovi i opštine centralne Srbije posebno su zainteresovani za osposobljavanje aerodroma „Morava“ za kargo letove i spremni su da, zajednički, podrže stvaranje kargo-zone na površini od 300 do 400 hektara u neposrednoj blizini aerodroma što će biti tema narednog sastanka koga će, uskoro, organizovati načelnici upravnih okruga iz centralne Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari