Načelnik Pirotskog upravnog okruga Goran Stamenović izjavio je da će čelnici sve četiri opštine Okruga, nezadovoljni iznosom sredstava iz Ministarstva za NIP, tražiti zajednički sastanak sa ministarkom Vericom Kalanović.

– Na sastanku Saveta Okruga, održanom u Beloj Palanci, zaključili smo da ovaj deo Srbije nije adekvatno sagledan u odobravanju sredstava za projekte u ovoj godini koje finansira Ministarstvo za NIP – rekao je Stamenović posle tog sastanka.

On je dodao da su predsednici opština Pirot, Bela Palanka, Dimitrovgrad i Babušnica, konstatovali da je trebalo znatno više sredstava da se odobri za ovaj region, budući da je za projekte iz sve četiri opštine odobren ukupno 81 milion dinara.

– Očekivali smo više sredstava, tim pre ako imamo u vidu i priče o ravnomernom razvoju Srbije, a dve od četiri opštine Okruga – Babušnica i Bela Palanka spadaju u red najnerazvijenijih opština Srbije – rekao je Stamenović.

On je dodao da će tražiti i zajednički sastanak sa ministrom za infrastrukturu Milutinom Mrkonjićem, s obzirom na to da je veliki broj regionalnih puteva koji povezuju ove opštine u jako lošem stanju i da je potrebna njihova rekonstrukcija.

– Veliki problem u celom Okrugu je i nezaposlenost, ali se nadamo da će sa početkom radova na izgradnji zaobilaznice oko Dimitrovgrada na Koridoru 10 biti posla za veliki broj radnika – kazao je Stamenović.

Govoreći o izgradnji regionalne sanitarne deponije koja se nalazi na području pirotske opštine, Stamenović je rekao da su se čelnici lokalnih samouprava iz ove četiri opštine dogovorili da se intenzivira rad na potpisivanju međuopštinskog sporazuma o njenom budućem radu.

– Dogovorili smo se da se najkasnije za nedelju dana preciziraju svi detalji tog sporazuma i definiše rad buduće deponije i njeno upravljanje – rekao je Stamenović, dodajući da njenu izgradnju finansiraju Evropska agencija za rekonstrukciju i Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja.

Predsednik Skupštine opštine Pirot Milan Popović je ukazao na problem smanjenih sredstava iz republičkog budžeta opštinama.

– Sa ovog sastanka Saveta okruga potekla je inicijativa da tražimo od Vlade Srbije da se transferi sredstava vrate na staro kako bi se olakšalo funkcionisanje lokalnih samouprava – rekao je Popović i dodao da će opštine Pirotskog okruga tražiti od Ministarstva prosvete da se plate zaposlenima u predškolskim ustanovama isplaćuju iz republičkog, a ne iz opštinskih budžeta.

Predsednik opštine Dimitrovgrad Veselin Veličkov kaže da je velika šansa za smanjenje nezaposlenosti u celom Okrugu početak radova na izgradnji Koridora 10 u ovom kraju.

– Biće dosta radnih mesta ne samo za radnike iz opštine Dimitrovgrad nego i susednih opština, kao i za građevinske firme. Ceo Okrug će u naredne četiri godine biti jedno veliko gradilište – rekao je Veličkov, dodajući da očekuje da radovi krenu u narednih mesec dana.

Predsednik opštine Babušnica Zlatko Aleksić je izrazio očekivanje da će na narednom sastanku sve pojedinosti oko budućeg rada deponije biti poznate.

– Očekujem da ćemo sve aspekte sagledati na pravi način, da će ovaj veoma važan regionalni objekat biti otvoren u septembru ove godine i da će građani sve četiri opštine od toga imati koristi – rekao je Aleksić.

Predsednik opštine Bela Palanka Aleksandar Živković je rekao da, iako je ova opština od Ministarstva za NIP ove godine dobila 34,5 miliona dinara, nisu zadovoljni.

– To je nedovoljno, a naša i babušnička opština se nalaze među 40 najnerazvijenijih opština u Srbiji. Vlada je prošle godine za ove opštine izdvojila dve milijarde dinara, jedan deo projekata nije završen, ostala su određena sredstva koja su preneta u ovu godinu za završetak prošlogodišnjih projekata – rekao je Živković, dodajući da i ova opština šansu za zapošljavanje vidi, pored izgradnje Koridora 10, i u javnim radovima.

 

Raspisan oglas za lokalne javne radove

Opštinska uprava u Pirotu je raspisala prvi javni konkurs za organizovanje i sprovođenje javnih radova u 2010. godini na lokalnom nivou. Šef Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marija Đošić rekla je da je opština za organizovanje lokalnih javnih radova iz opštinskog budžeta izdvojila tri miliona dinara.

„Sprovođenje javnih radova odnosi se na održavanje i obnavljanje infrastrukture, održavanje i zaštitu životne sredine i prirode, sanaciju divljih deponija, čišćenje i održavanje obala reka, kanala, odvoda, javnih površina, održavanje opreme u parkovima i javnim dečjim igralištima, uređenje postojećih deponija“, kazala je Đošićeva. Ona je dodala da će za ove lokalne javne radove biti angažovana nezaposlena lica sa evidencije Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje. „Maksimalna dužina trajanja ovih javnih radova je tri meseca, a opština će tim licima isplaćivati plate, doprinose i troškove prevoza“, kazala je Đošićeva. Prijave za učešće u javnim radovima treba podneti Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj do 19. marta. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari