Iz gradskog budžeta ove godine plaćeno je 6,9 miliona dinara na ime zakupa poslovnog prostora za javno preduzeće Direkcija za izgradnju Požarevac, što prema važećem deviznom kursu iznosi 64.393 evra. U poređenju sa trenutnim cenama stambenog prostora, za ovu sumu mogla su se kupiti dva dvosobna stana u širem centru Požarevca.

Pošto se zakup za Direkciju plaća već 10 godina, to znači da je dosadašnja kirija «pojela» 20 dvosobnih stanova, kojima bi se zbrinulo isto toliko podstanarskih porodica. Ova kirija plaća se Poslovnom udruženju «Agrosistem», vlasniku poslovnog prostora u spratnoj zgradi u Ulici Lole Ribara, u samom centru grada.

Kada je prošle godine vlasnik zgrade zatražio da se kirija poveća sa 5,5 na 7,5 evra zbog inflacije, Gradsko veće na to nije pristalo, uz obrazloženje da je ona već ugrađena u rast vrednosti evra. Tek tada se počelo sa razmatranjem iseljenja Direkcije u neki od 133 gradskih lokala, ali nijedan od njih nije odgovarao zbog nedovoljne površine. Zbog toga je odlučeno da se Direkcija preseli u zgradu u kojoj se već godinama nalazi Klub Vojske Srbije, nekadašnji Dom JNA, ali tek ako pregovori sa Ministarstvom odbrane urode plodom. Reč je o spratnoj zgradi u Ulici Dr Vojislava Dulića, čija površina iznosi 2.500 kvadrata.

– Pošto se vrednost zgrade u kojoj je smešten Klub Vojske kreće oko 1,8 miliona evra, što je velika suma, u pregovorima sa Ministarstvom odbrane pokušaćemo da postignemo povoljniju varijantu, a to je izgradnja stanova za vojna lica koja još uvek nemaju rešeno stambeno pitanje. Ukoliko to postignemo, u ovu zgradu smestile bi se Direkcija, neke javne ustanove i gradska galerija – rekao je gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević. Međutim, za realizaciju ovakvog rešenja treba vremena, pa je sasvim izvesno da će Direkcija i naredne godine biti podstanar, što će građane koštati dodatnih 65.000 evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari