Istraživanje Batuta: Trećina Srbije nema ispravnu vodu za piće 1

Trećina javnih vodovoda gradskih naselja nije bila ispravna odnosno imala je više od pet odsto mikrobiološki ili više od 20 odsto  fizičko-hemijski neispravnih uzoraka vode na godišnjem nivo, pokazuje Izveštaj o zdravstvenoj ispravnosti vode, koji je objavio Institut za javno zdravlje Batut.

U svojoj analizi Batut je obuhvatio 156 javnih vodovoda.

Rezultati su pokazali da 7,7 odsto vodovoda ima samo  fizičko-hemijsku neispravnost, njih još 10,9 odsto je imalo mikrobiološku  neispravnost,  a 14 odsto imalo je udruženu neispravnost odnosno imali su i mikrobiološku i fizičko-hemijsku neispravnost.

Najgore stanje pri tome je u Vojvodini.

– Od ukupnog broja javnih vodovoda sa udruženom neispravnošću u regionu Vojvodine je bilo 20 ili 90,9 odsto, u regionu Šumadije i Zapadne Srbije kao i u regionu  Istočne i Južne Srbije nije bilo vodovoda sa, udruženom” neispravnošću, a u regionu Beograda je bilo dva – navodi se u izveštaju.

Pri tome u 15 mesta voda je bila neispravna na svim uzetim uzorcima kada se analizira fizičko-hemijski sastav.

Mesta u kojima je voda potpuno neispravna su Srbobran, Čoka, Kanjiža, Ada, Bač, Bački Petrovac, Titel, Žabalj, Senta, Kikinda, Novi Bečaj, Žitište, Sečanj, Nova Crnja, Plandište.

Kako je za nova.rs kazao stručnjak za vode i profesor sa Prirodno-matematičkom fakultetu dr Božo Dalmacija između rezutata najnovijeg i prethonih Batutovih izveštaja o kvaltetu pijaće vode nema puno razlike jer još uvek puno toga nije urađeno. 

– U Vojvodini ima jako puno neispravne vode, Srednji Banat je 100 odsto neispravan, kao i neki okruzi u Bačkoj, što je nedopustivo. Najčešće je to zbog prisustva arsena, natrijuma i borata koji su prisutni u zemljištu, ali mogu da budu u pitanju i organske materije iznad dozvoljenih vrednosti. Beograd i Novi Sad imaju dobre fabrike koje mogu da prečiste vodu, što manji gradovi nemaju i pritom imaju lošu vodovodnu mrežu, kazao je dr Dalmacija.

U slučajevima kad je voda 100 odsto neispravna, objašnjava, obaveza inspekcije je da je proglasi za tehničku i zabrani njeno korišćenje. 

– To je urađeno u Zrenjaninu 2005. godine, u Temerinu pre oko 10 godina, ali na primer nikad nije urađeno u opštinama Žititište, Nova Crnja, delu opštinje Šečanj, u Novom Bečeju… Ima još dosta naselja u kojima bi trebalo da se voda proglasi za 100 odsto neispravnu. Ali kad se to uradi onda treba obezbediti vodu za piće građanima, da postoje cisterne, koje nemaju odakle da dovuku, rekao je sagovornik Nove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari