Trgovačke škole bez kontrole 1Foto: Nataša Matović / Univerzitetska biblioteka

Na današnji dan pre 110 godina, list Mali žurnal objavljuje članak o privatnim trgovačkim školama i odsustvu kontrole u istim.

Mali žurnal piše da su se tada u Beogradu pojavile dve privatne trgovačke škole – Ćirićev i Predićev trgovački kurs i da su to su bile škole bez ikakve kontrole.

„To uverava što svi koji se upišu da slušaju tgovačke nauke u tim školama onako brzo kao po ledu“, piše ovaj dnevni list.

Kada polaznici ovog kursa ili  škole završe sa predavanjima i počnu da rade kao praktikanti u trgovinama ili novčanim zavodima pokazuju „kolosalno neznanje“.

Iz Malog žurnala navode da ni jedan učenik pomenutih trgovačlkih kurseva nije znao da vodi trgovačke knjige ovog lista, „a o računanju da i ne govorimo“.

Trgovačke škole bez kontrole 2
Foto: screenshot/digitalna.nb.rs

Nekoliko učenica Ćirićeve škole je došlo u „Mali žurnal“ iz novčanih zavoda, a kada im je povereno da računaju primljeni novac 0d prodatih brojeva, ni jedna nije umela da izračuna koliko treba da primi novca po odbitku procenta koji se daje prodavcima.

„Sve ovo ne bi bilo i Ćirićeva trgovačka škola i Predićev kurs davali bi ne samo dobre nego i spremne đake kada bi nadležni ministar vodio kontrolu nad tim zavodima i kad bi ta kontrola bila kontrola u pravom smislu.“

Zbog odsustva kontrole u ovim školama, obe daju „rđave poslenike“ koji sebi neće moći da nađu „stalnog hleba“ i dobru zaradu.

Mali žurnal dodaje da ako ministarstvo ne želi ili neće da vrši kontrolu, ove škole treba zatvoriti, pre svega zbog onih koji upisuju ove kurseve u nadi da će izaći iz njih sa nekim znanjem i iskustvom.

„Jer one ovako kako rade danas ne predstavljaju ništa drugo do izvora iz kog korist imaju samo vlasnici tog zavoda“.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari