Tri četvrtine radnika na gradilištima sami obezbeđuju zaštitnu opremu 1Foto: FoNet/Kostadin Kamenov (Ilustracija)

Tri četvrtine radnika, tačnije 75 odsto, sami obezbeđuju zaštitnu opremu kao što su šlemovi, rukavice i pojasevi iako bi to trebalo da učini poslodavac, pokazuje istraživanje Udruženja Pobuna Srbije.

Kako su naveli, građevinski radnici najviše ginu na gradilištima zbog pada sa visine kada ne koriste zaštitna sredstva (tregere, pojas), ili od povreda glave kada se ne koristi zaštitni šlem.

Prema istraživanju Pobune Srbije, osnovna zaštitna oprema košta oko 11.000 dinara.

Veliki broj radnika doživljava i povrede ruku ili nogu usled toga što ne poseduju najobičnije građevinske rukavice ili HTZ cipele ili čizme.

Na bezbednost utiče, navodi se, i to što skele na kojima se radi nisu postavljene na propisan način niti su izrađene od odgovarajućeg materijala, dok preduzimači traže da se radi što brže a ne što bezbednije i kvalitetnije.

Iako radnici sami poseduju zaštitne pojaseve, često ih ne koriste jer preduzimači ne žele da se gubi vreme na postavljanje užadi i sajli.

Između gubljenja vremena i života radnika preduzimači se odlučuju da gube živote jer su u Srbiji životi radnika izgleda jeftiniji, ističu iz ovog udruženja.

Na 50 gradilišta u Beogradu, 25 u Novom Sadu, 20 u Nišu i 15 u Kraljevu oni su porazgovarali sa 1177 radnika i sproveli anketu zatvorenog tipa (u periodu od 04.02.2019. do 05.03.2020.) o upotrebi zaštitne opreme i njihovoj oceni svoje sigurnosti i uslova rada.

Čak 82 odsto radnika nije prošlo nikakvu obuku niti pregled za rad na visini ali rade na visini.

Na pitanje da li mislite je gradilište na kome trenutno radite bezbedno za rad 68 odsto je dalo negativan odgovor.

Dana 05. marta 2020. godine su u jednom danu u Beogradu na gradilištima poginula dva radnika, jedan padom sa velike visine a drugi u 20h uveče usled nezgode pri betoniranju.

Čovek je u 59. godini radio prekovremeno u 20 časova uveče i to nikome nije zaparalo uši.

U 2019. godini 19 građevinskih radnika je poginulo na gradilištima sirom Srbije.

Gradilišta na koje je ponosna Srbija su postala ratišta na kojima rad ubija, navode iz ovog udruženja.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Građevinski radnici najviše ginu na gradilištima zbog pada sa visine kada ne koriste zaštitna sredstva (tregere, pojas), ili od povreda glave kada se ne koristi zaštitni šlem. Prema našem istraživanju osnovna zaštitna oprema košta oko 11.000 dinara. Veliki broj radnika doživljava i povrede ruku ili nogu usled toga što ne poseduju najobičnije građevinske rukavice ili HTZ cipele ili čizme. Na bezbednost utiče i to što skele na kojima se radi nisu postavljene na propisan način niti su izrađene od odgovarajućeg materijala, dok preduzimači traže da se radi što brže a ne što bezbednije i kvalitetnije. Iako radnici sami poseduju zaštitne pojaseve, često ih ne koriste jer preduzimači ne žele da se gubi vreme na postavljanje užadi i sajli. Između gubljenja vremena i života radnika preduzimači se odlučuju da gube živote jer su u Srbiji životi radnika izgleda jeftiniji. Na 50 gradilišta u Beogradu, 25 u Novom Sadu, 20 u Nišu i 15 u Kraljevu smo porazgovarali sa 1177 radnika i sproveli anketu zatvorenog tipa (u periodu od 04.02.2019. do 05.03.2020.) o upotrebi zaštitne opreme i njihovoj oceni svoje sigurnosti i uslova rada. Čak 82% radnika nije prošlo nikakvu obuku niti pregled za rad na visini ali rade na visini. Na pitanje da li mislite je gradilište na kome trenutno radite bezbedno za rad 68% je dalo negativan odgovor. 75% radnika sami obezbeđuju zaštitnu opremu kao što su šlemovi, rukavice i pojasevi iako bi to trebalo da učini poslodavac. 05.03.2020. su u jednom danu u Beogradu na gradilištima poginula dva radnika, jedan padom sa velike visine a drugi u 20h uveče usled nezgode pri betoniranju. Čovek je u 59. godini radio prekovremeno u 20h uveče i to nikome nije zaparalo uši. U 2019. godini 19 građevinskih radnika je poginulo na gradilištima sirom Srbije. Gradilišta na koje je ponosna Srbija su postala ratišta na kojima rad ubija. #gradjevina #srbija #bezbednostnaradu #gradjevinskiradovi #beograd #nis #novisad #kraljevo

Објава коју дели Pobuna (@pobuna_srbije) дана

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.