Tri majmuna i vulgarni snimci ispred REM-a: Savo Manojlović se obratio posle održanog performansa 1Foto: Ivana Nikoletić/Danas

Organizacija Kreni – Promeni danas je otišla do REM-a da u ime potpisnika peticije traži određene odgovore i tom prilikom najavi sledeće korake po pitanju oduzimanja nacionalne frekvencije televizijama Pink i Hepi.

– Pokrenulu smo zahtev za informacije od javnog značaja kako bi dobili elaborate na osnovu kojih su televizije Pink i Hepi prethodni put dobile nacionalne frekvencije. Ukoliko u tim elaboratima ima ovog sto se sada na tim televizijama emituje, onda bi nadležni iz REM-a, koji su im dodelili frekvencije trebalo ne da daju otkaz, nego da idu na lečenje. Ukoliko pak ovog programa u elaboratima nema, onda nisu smeli da im dodele frekvencije. To se posebno odnosi na televiziju Hepi, koja se registrovala kao dečija televizija, a na njoj je udeo dečijeg programa nula. Prema nasim istraživanjima, ni TV b92 nije ispunjavao uslove da dobije javnu frekvenciju, rekao je danas Savo Manojlović, predsednik udruženja Kreni promeni, na konferenciji za medije, a nakon performansa simbolično održanog ispred prostorija REMa, u minut do 12.

Manojlović je dodao da nacionalna frekvencija znači da privatne televizije ulaze u neku vrstu javno-privatnog partnerstva, to znači da privatne televizije dobiju mogućnost da zadovoljavaju svoje privatne interese, a one moraju da ispunjavne kriterijume.

– Ukoliko te televizije nemaju kulturni program, dečiji program, naučno-obrazovni program, one moraju da izgube frekvenciju. To je prosta primena zakona i to jedino tražimo.Ne možete gaženjem zakona da prodajete nacionalnu frekvenciju, ne možete da prodajete pravdu tako što oni koji gaze nečiju decu ne odgovaraju krivično, ne možete da prodajete državu tako što ne plaćate porez, rekao je Manojlović.

 

Na performansu su prikazana čuvena tri majmuna, „ne vidim, ne čujem i ne govorim“, koja su simbolički predstavila REM, dok su u zvučnoj pozadini puštani najbizarniji, nasilni i vulgarni audio snimci iz rijaliti programa obe televizije.

– Kao što je vazduh kategorija javnog zdravlja i kada se on zagadi, mi imamo redove ispred onkoloških klinika, na isti način, kada se javni medijski prostor zagadi, mi imamo jedno kancerogeno društvo. I ako u takvom društvu, pojedinci, u zavisnosti od toga koliko su bliski vlasti, ako njihovi interesi krenu da se množe i multiplikuju kao ćelije raka, onda dobijamo kancer jednog društvenog organizma, odnosno države. Jedina terapija je koju mi imamo za to jeste zakon. Ovo što smo čuli, zahvaljujući REM-u, naš medijski prikaz društva više liči na medijski prikaz Sodome i Gomore. zato ne treba da se čudi kada se iz medijskog prostora ovakve stvari preliju u stvarni život, kada imamo rekordni broj femicida, u porastu nasilje prema ženama, vršnjačko nasilje, porodično nasilja. Mi smo ovde uz 200.000 saboraca koji su potpisali našu peticiju, došli da poručimo da tako više ne može, da zakon mora da se poštuje, rekao je Luka Tripković.

Kreni promeni i Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti prikupili su do sada skoro 20.000 potpisa građana za peticiju da se oduzmu frekvencije televizijama Hepi i Pink.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari