Devojka koja je vozila automobil koji je sleteo u Južnu Moravu braniće se sa slobode, uprkos žrtvama 1VJT u Vranju, foto: Dušan Pešić

Prema navodima Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Vranju, A. S, koja je upravljala automobilom koji je sleteo u Južnu Moravu u nesreći kod Vladičinog Hana, puštena je da se brani sa slobode nakon isteka pritvora od mesec dana i saslušanja svih svedoka. U nesreći su stradale dve njene saputnice.

Viša javna tužiteljka u Vranju Danijela Trajković rekla je da bi veštak saobraćajne struke, kod koga se nalazi predmet, trebalo da na osnovu prikupljenih dokaza iznese stručno mišljenje o uzrocima saobraćajne nesreće koja se dogodila 29. januara, kada su stradale dve devojke.

„U svojstvu oštećenih lica saslušani su roditelji stradalih devojaka i pridružili se gonjenju počinioca dela. Takođe su saslušani vozač autobusa kompanije ‘Niš-ekspres’ i vozač kamiona iz Beograda koji su se prvi našli na mestu nesreće i koji su pozvali policiju i hitnu pomoć, a potom pružili pomoć preživelim devojkama. Posle ovoga, tužilaštvo donosi odluku o podnošenju daljih akata. Psihijatrijsko veštačenje je pokazalo da je u trenutku nesreće A. S. imala 0,95 promila alkohola u krvi“, rekla je Trajković.

Saobraćajna nesreća se, podsetimo, dogodila 29. januara, oko 4 sata ujutru, kada su se četiri devojke vraćale iz Vladičinog Hana u Predejane, nakon noćnog izlaska.

Tom prilikom, kod tunela Manajle, automobil ‘golf 5’, kojim je upravljala A. S, sleteo je u Južnu Moravu.

Tela Anđele M. i Katarine P. pronađena su u reci, a obdukcija je utvrdila da su nastradale utapanjem.

Lakše su povređene A. S. i K. M, dok je pritvor A. S. određen zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Na saslušanju u tužilaštvu, u prisustvu advokata, A. S. je negirala krivicu.

Premda je vozilom upravljala pod dejstvom alkohola, a vozila je i sa probnom vozačkom dozvolom u trenucima kada nije smela, uz to brzinom neprilagođenom stanju i uslovima na putu, vidljivosti, atmosferskim prilikama i preglednosti, tužilaštvo je smatralo da je delo izvršila „sa umišljajem“.

Prema srpskim zakonima, za ovo krivično delo propisana je zatvorska kazna u trajanju od dve do 12 godina.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari