Tribina RAT I „BRAT“ 14. jula u Beogradu 1Foto: Promo

Tribina RAT I „BRAT“ održaće se u četvrtak, 14. jula u Dorćol Platzu u Beogradu sa početkom u 19 časova.

Javnu debatu organizuju Novi Optimizam i Inicijativa mladih za ljudska prava: YIHR, uz podršku Građanskih inicijativa.

U razgovoru o ruskoj agresiji na Ukrajinu učestvuju: Rodoljub Šabić, advokat, Aleksandra Godfroid, novinarka N1; Slobodan Georgiev, novinar Newsmax media; Jelena Bogavac, rediteljka i dramaturškinja. Razgovor će moderirati novinar N1 Adam Santovac.

Pre početka tribine, okupljenima će se u uvodnoj reči obratiti Sofija Todorović, programska direktorka Incijative mladih za ljudska prava.

Zatim će biti emitovan kratak video poziv preko koga će se obratiti sociolog i predavač sa Harvarda Danilo Mandić.

Prošlo je osam godina od početka rata i više od 130 dana od novog brutalnog talasa ruske invazije na Ukrajinu. Za to vreme, šta su Evropa i Svet učinili da okončaju rat? Gde se nalazi Srbija u kontekstu zauzimanja stava u odnosu na rusku agresiju? Ima li Srbija, poučena prethodnim ratovima, crvene linije za “brata”, ili će žmuriti na agresiju nad Ukrajinom pravdajući to “bratskim odnosom” sa Rusijom? Kada će i da li će uopšte doći trenutak da Srbija, zarad mira, zbog solidarnosti sa žrtvama i zbog sopstvene budućnosti, kaže NJET (B)RATU? To su samo neka od pitanja koja će se obrađivati na ovoj tribini.

„Od početka rata ubijeno je više hiljada civila, dok je nekoliko miliona ljudi u strahu raseljeno širom Ukrajine i Evrope. Svedoci smo nesagledivom obimu kršenja ljudskih prava. Ipak, medijska mašinerija u Srbiji radi svim silama na relativizaciji nasilja i pravdanju agresora. Proruski narativ i kult ličnosti Vladimira Putina dominantan su okvir u kom se informiše i promišlja većina građana“, navode organizatori.

Kako su dodali, učesnici tribine RAT I „BRAT“ problematizovaće način na koji se tema ovog rata predstavlja u srpskim “mejnstrim” medijima, a sa tim u vezi i politčku tišinu predstavnika Srbije povodom masovnih kršenja ljudskih prava u Ukrajni koja se ne može opravdati konceptom neutralnosti.

Debata je otvorena za sve zainteresovane građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari