Tribina “RAT i ‘BRAT’ – Koja je Tvoja crvena linija?” 9. maja u Novom Sadu 1Foto: Pokret ,,Novi Optimizam''

Tribina “RAT i ‘BRAT’ – Koja je Tvoja crvena linija?” biće održana u Novom Sadu 9. maja kada obeležava Dan Evrope i Dan pobede nad fašizmom u sali Radničkog Doma „Svetozar Marković“ (Bulevar Mihajla Pupina 24) u 18 časova u organizaciji pokreta Novi Optimizam i Građanske inicijative

Razgovor moderira novinarka Marina Fratucan.

Dok se spremamo da i ove godine obeležimo Dan pobede nad fašizmom, u znak sećanja na završetak Drugog svetskog rata u Evropi, upravo na evropskom tlu – u Ukrajini, bukti rat. A gde se nalazi Srbija u kontekstu rusko-ukrajinskog sukoba?

Da li Srbija, kao evropska zemlja, može sebi da dozvoli luksuz da se drži po strani i još jednom propusti istorijski momenat koji će definisati svet u narednim decenijama?

Smemo li da slavimo Dan pobede u znak sećanja na žrtve iz Drugog svetskog rata, a da, igrajući političku klackalicu, okrećemo glavu od žrtava sadašnjeg rusko-ukrajinskog rata?

Hoćemo li Dan Evrope, koji se 9. maja obeležava u znak sećanja na početak stvaranja zajednice evropskih zemalja, dočekati na poziciji (još većeg) udaljavanja od zajednice evropskih zemalja?

Konačno – ima li Srbija, poučena prethodnim ratovima, crvene linije za “brata”, ili će žmuriti na agresiju nad Ukrajinom pravdajući to “bratskim odnosom” sa Rusijom? Da li je došao trenutak da Srbija, zarad mira, zbog solidarnosti sa žrtvama i zbog sopstvene budućnosti, treba da kaže NJET (B)RATU?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari