Tribina: Žena ima više u novinarstvu, ali teže dolaze do funkcija na kojima se odlučuje 1Foto: FoNet/Ana Paunković

Novinarka Centra za istraživačko novinarstvo Dina Đorđević rekla je danas FoNetu da je istraživanje CINS „Moraš da budeš superžena“ o položaju istraživačkih novinarki u Srbiji, Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori pokazalo da se u donosu na muške kolege novinarke nalaze u težem položaju, da im je teže da napreduju.

Ona je istakla da žena ima više u novinarstvu, ali da teže dolaze do funkcija na kojima se odlučuje.

Kako je rekla, istraživanje se zasniva na dubinskim intervjuima i pokazuje fine mehanizme pritisaka i svih svakodnevnih borbi novinarki.

„Najjači utisak je da moramo da se dokazujemo mnogo više nego naše muške kolege, da dokazujemo da mi to možemo, da smo pametne, da možemo sve da postignemo, a sa druge strane da budemo svesne da možda nećemo baš uvek da napredujemo onako kako zaslužujemo, da ćemo biti verovatno pod mnogo većim pritiskom i da ćemo trpeti mnogo veće uvrede od naših muških kolega“, kazala je Đorđević.

Novinarka Danasa Jelena Diković izjavila je FoNetu da se novinarke susreću sa društveno-ekonomskim problemima i da često mnoge koleginice prelaze u tabloidne medije, jer je tamo malo bolji finansijski položaj.

„Oko sebe imam mnoge koleginice koje su u kreditima, koje su samohrane majke“, istakla je Diković.

Ona je naglasila da je potrebna pomoć države, ali da se to neće dogoditi u „ovom autokratskom režimu“.

Novinarka TV Forum Prokuplje Mirela Falić napomenula je da nema preterane razlike između novinarki koje rade u nacionalnim i lokalnim medijima, ali da je dodatna otežavajuća okolnost novinarki na lokalu mala sredina.

Sagovornice FoNeta učestovale su na tribini udruženja BeFem, na kojoj su govorile o problemima sa kojima se suočavaju novinarke.

Ambasador Holandije u Srbiji Jost Reinćes na tribini je kazao da novinari daju glas ženama širom sveta.

Prema njegovim rečima, novinari su suočni sa zlostavljanjem, napadima i pretnjama, ali imaju veliki uticaj.

Tribina je održana u okviru izložbe „Otpornost – priče žena koje podstiču na promene“, koju organizuju Fondacija World Press Photo i Holandija, a koja će biti predstavljena na Kalemegdanu do 10. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari