Trijumf mode u ratno doba 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

O izazovima sa kojima su se umetnici iz modne industrije susretali, ali i o devojčici iz Indije sa neobičnom sposobnosti hipnoze životinja, pisali su predratni jugoslovenski listovi „Pravda” i „Vreme” pre osamdeset godina.

List „Vreme” donosi aktuelne savete iz sveta pariske mode, ali i izazove sa kojima se ova sfera susreće u doba ratnog stanja. 

Trijumf mode u ratno doba 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

„Francuska vlada odobrila je otsustvo modnim crtačima, koji su za 15 dana stvorili najlepše modele, a posle završenog posla vratili se na front.”

Osim kreatora, svojevrsnu „pauzu” od rata dobili su i fotografi kako bi potpomogli parisku modnu industriju. Uloženi napori vidno su se isplatili.

„I ta ratna kolekcija, završena sa najvećim rizikom, opravdala je sve svoje napore i naše nade. Modeli su puni boja, ali ne pretrpani, bogato ukrašeni, ali ne bezukusni, veseli, ali ne frivolni. Jednom rečju, triumf ukusa.”

O samom uspehu kolekcije govorila i dostupnost ovih francuskih modela britanskom tržištu, ali i za kupce iz Amerike.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Na unutrašnjim stranama, list „Pravda” donosi priču o ženi fakiru, Tanik Ikao, koja je svoj neobičan talenat otkrila u izuzetno nezgodnom trenutku. 

Otac joj se bavio trgovinom životinjama, a kako mu je ona pomagala oko posla, jednom prilikom su oboje bili u opasnosti od napada mladog tigra. Dok su nepomično sedeli, nakon što su ga primetili kako se sprema da skoči, mlada petnaestogodišnjakinja tigra je gledala pravo u oči.

Trijumf mode u ratno doba 3
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

„Nekoliko minuta stajali su čovek i životinja, nepomični jedan prema drugom. Odjednom se tigar zateturao, zatvorio oči i pao.”

Ovim susretom otkrivena je čudna sposobnost mlade devojke, da bi potom usledila karijera u cirkusu Hagenbek sa kojim je putovala širom Evrope i pokazivala hipnozu životinja i svoje fakirske sposobnosti.

„Tanik Ikao putuje po svetu sa jednim koferom od četiri stotine kilograma. U jednoj ručnoj torbi nosi malog krokodila Petera, koji je dug svega 25 santimetara a za njegovu sestricu, kojoj sada već tri stotine godina, potreban je mnogo veći prostor.”

U njenom prtljagu mogu se naći petlovi i zečevi, ali i velike zmije, koje ona svako veče hipnotiše.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1940. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari