Najmlađi stanovnici Pirota na Keju kraj Nišave koji će uskoro posle nove pešačke staze biti i osvetljen, dobili su svoj kutak – trim stazu. Za decu su postavljene sprave za vežbanje, klupe, veštačka stena, panjevi i grede. U finansiranju ove staze, pored opštine Pirot, učestvovala je i korporacija Tigar.

Najmlađi stanovnici Pirota na Keju kraj Nišave koji će uskoro posle nove pešačke staze biti i osvetljen, dobili su svoj kutak – trim stazu. Za decu su postavljene sprave za vežbanje, klupe, veštačka stena, panjevi i grede. U finansiranju ove staze, pored opštine Pirot, učestvovala je i korporacija Tigar.
Inicijator uređenja trim staze na poznatom pirotskom šetalištu, trener Karate kluba Proleter Nenad Đorđević kaže da to nije klasično igralište, već vežbalište na kome se mogu raditi vežbe ravnoteže, spretnosti i okretnosti.
– Kao profesoru fizičkog vaspitanja, cilj mi je bio da na ovakav način utičem na svest dece da od ranih nogu kroz ove dečje sprave zavole vežbanje – kaže Đorđević.
Sprave za vežbanje oslikao je pirotski umetnik Bogdan Đorđević, a postavljene su uz bedem Keja.
– Vodili smo računa o tome da deca budu zaštićena od sunca i UV zračenja. U tom delu je u popodnevnim satima hladovina, a sprave su udaljene od Nišave zbog bezbednosti dece, tako da su na ovom prostoru potpuno sigurna. Sa završetkom osvetljenja Keja staza će moći da se koristi i u večernjim satima, a deca i njihovi roditelji dobili su kvalitetan prostor gde mogu da provode svoje slobodno vreme – kaže Đorđević.
On ističe da su sprave koje su postavljene namenjene deci uzrasta do 12 godina.
– Ovo je jedinstvena trim staza za decu i, koliko znam, takve nema u Srbiji. Ovih nekoliko dana, otkako smo postavili sprave, posećenost je velika, a u poslepodnevnim satima gotovo da nema slobodnih sprava i klupica. To nas raduje i ukazuje da treba proširiti ovu stazu do Pešačkog mosta – kaže Đorđević.
Đorđević najavljuje i uređenje staze za penzionere. – Za njih spremamo četiri kutka gde će biti postavljeno osam klupa sa šahovskim tablama. To će biti urađeno za otprilike mesec dana tako da će bukvalno svi, od najmlađih do najstarijih, dobiti svoj prostor na poznatom šetalištu – kaže Đorđević, dodajući da će uskoro početi i uređenje trim staze na Sarlahu iznad Pirota, kao i završetak staze od Golemog mosta do Gazele i uređenje brzaka na Nišavi.
Budući da je ranije postavljena trim staza na Keju, zbog lomljenja sprava, u poslednjih godinu dana četiri puta kompletno renovirana, Đorđević kaže da su ovoga puta o postavljanju novih sprava za decu obavestili i Policijsku upravu u Pirotu.
– Pošto smo dosta energije i para uložili, obavestili smo i policiju da u večernjim satima nekoliko policajaca šeta Kejom. Ovih dana aktuelne su maturske večeri i već su se dešavali incidenti, lomljene su i bacane klupe u Nišavu. S obzirom na to da i veći gradovi nemaju ovako uređeno šetalište, smatram da ova lepota treba da se sačuva – kaže Nenad Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari