Trivan: Očekivana reakcija hrvatskih lobista na film "Dara iz Jasenovca" 1Jelena Trivan, arhiva Foto: Medija centar Beograd

Predsednica Upravnog odbora Filmskog centra Srbije Jelena Trivan ocenila je danas da je bila očekivana reakcija, posebno hrvatskih lobista, da se u filmu „Dara iz Jasenovca“ radi o srpskog propagandi, jer posle filmova u kojima su Srbi prikazani kao zločinci, ovo je priča o njihovom stradanju koja menja holivudske stereotipe.

U prestižnom američkom magazinu Varajati (Variety) objavljen je tekst o filmu „Dara iz Jasenovca“ reditelja Predraga Gage Antonijevića, u kome se optužuje Srbija da je finansirala film, koji je propaganda i kojim se optužuje Hrvatska za počinjene zločine.

Sam autor teksta ne spori da je film zasnovan na istorijskim činjenicama, niti spori da su Srbi i srpska deca stradala u ustaškim logorima, ali smatra upitnom nameru koja stoji iza snimanja ovakvog filma, navodi se u saopštenju.

Trivan je podsetila da je direktor Instituta za holokaust Majkl Berenbaum konsultant na scenariju i on stoji iza svake činjenice.

Da li se i drugi filmovi koji se bave stradanjima različitih naroda, poput kultne „Šindleriove liste“, mogu okarakterisati kao propaganda ili to važi samo za naš narod, upitala je Trivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari