Troje članova Programskog saveta: RTV da uvaži zahteve građana ili da rukovodstvo odstupi 1Foto: Maja MIćić

Troje članova Programskog saveta Radio-televizije Vojvodine (RTV) kritikovalo je danas rukovodstvo tog javnog servisa zbog odbijanja zahteva organizatora građanskih protesta “Jedan od pet miliona” da daju više prostora u programu tim protestima.

Pozvali su ih da se „sklone“ ukoliko nisu u stanju da omoguće javne debate u kojima će učestvovati i građani i njihovi predstavnici.

„Pozivamo rukovodstvo RTV-a da se prema javnom servisu odnosi kao prema stubu demokratije u Vojvodini, te da svoje partijske ili bilo koje druge interese skloni sa strane, ili da se u suprotnom sami sklone sa tih pozicija i ustupe mesto kvalitetnom informativnom sadržaju, koji će omogućiti javne debate, uključiti građane i njihve predstavnike, kao i manjinske i marginalizovane grupe”, naveli su u saopštenju za javnost članovi Programskog saveta RTV-a Aleksandra Đurić Bosnić, Dragan Pejić i Miloš Katić.

Dodali su da je „nedopustivo“ da uredjivačka politika javnih servisa zanemaruje i ignoriše dogadjaje i ličnosti koje veliki broj gradjana Srbije smatra za teme od javnog značaja, poput protesta koji se svake sedmice održavaju u više gradova.

“Javni servisi su vlasništvo gradjana Srbije, i oni imaju pravo da zahtevaju jednak tretman prema svim temama od javnog značaja, a nezadovoljstvo izveštavanjem RTV-a oni su već više puta iskazali na protestima. Ove činjenice potvrdjene su i u istraživanju Grupe za razvojnu inicijativu i Fridrih Ebert Fondacije, koje je konstatovalo da je glavni motiv za izlazak na ulice za 21 odsto ispitanih – sloboda medija, gde se posebno apostrofiraju javni medijski servisi”, piše u saopštenju.

Podsetili su da su i novinarska i medijska udruženja u Srbiji u više navrata ukazivala da javni servisi u svojim informativnim programima zanemaruju interese gradjana i stavljaju se u poziciju promotera vlasti, čime uskraćuju prostor za javnu debatu i krše Zakon o javnim servsima.

Podsetili su i da su reprezeetativni sindikati iz RTV-a ukazivali na to da uredjivačka politika javnih servisa gaji „nekritički i poltronski odnos prema donosiocima odluka, da isključuje drugačije mišljenje, kako opoziconih stranka, tako i civilnog sektora, ali ne uvažava ni glasove nezavisnih analitičara i stručnjaka iz različitih oblasti“.

Ocenili su da primera o kršenju pravila profesije i zanemarivanja važnih tema za građane ima „napretek“ i optužili RTV da nastavlja da izbegava i druge ključne teme, poput trošenja javnog novca, urušavanja institucija i slično.

“Rukovodstvo javnog servisa RTV nema mandat da ocenjuje da li su ili ne zahtevi gradjana legitimni, jer je legitimitet gradjana neupitan, za razliku od legitimiteta čelnika javnih servisa koji postoji samo ukoliko svoj posao rade u skladu sa važećim zakonskim propisima i pravilima profesije. Rukovodstvo javnih servisa ima legitimitet jedino ukoliko se u uredjivačkoj politici vode isključivo javnim interesom, koji ih obavezuje na objektivno i nepristrasno informisanje”, navelo je troje članova Programskog saveta RTV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari