Slovenački predsednik Borut Pahor najavio je za kraj sledeće nedelje zajednički dogovor sa liderima svih parlamentarnih stranaka o izglasavanju tri za Sloveniju važna zakona, među kojima i zakon o ratifikaciji pristupa Hrvatske EU, dok su lideri tri stranke, članice sadašnje vladine koalicije, Karl Erjavec (Desus), Gregor Virant (Građanska lista) i Radovan Žerjav (Slovenačka narodna stranka) saopštili juče da će na prvoj narednoj sednici parlamenta početkom marta izglasati nepoverenje vladi.

Erjavec, Virant i Žerjav veruju da bi nova vlada mogla da bude sastavljena od predstavnika te tri stranke. O podršci ovom planu nije se juče izjasnila Pozitivna Slovenija, kojoj njen „zamrznuti“ predsednik Zoran Janković predstavlja prepreku za potpuno učešće u rušenju Janše.

Janša i Jankovič podneli su odvojene tužbe Upravnom sudu protiv saopštenja Komisije za sprečavanje korupcije, u kome su optuženi za višekratno kršenje antikorupcijskih zakona. U tužbama tvrde da je saopštenjem ne samo prekršen zakon, nego i njihova ljudska prava. Istovremeno je Slovenačka demokratska stranka, čiji je lider Janša, podnela parlamentu zahtev za nadzor nad prijavljenom imovinom i prihodima predsednika Komisije za sprečavanje korupcije Gorana Klemenčiča.

Klemenčič je pisanim putem zatražio da se odlučivanje o nadzoru nad njegovom imovinom u parlamentarnoj Komisiji za mandatno-imunitetska pitanja odloži zbog sukoba interesa – jer je član te komisije poslanik SDS-a Jože Tanko, koji je zahtev za nadzor i podneo. Odluka je (na sednici navodno zatvorenoj za javnost) odložena, iako su skupštinske zakonodavne službe Komisiju obavestile da sukoba interesa nema.

Istovremeno, odnosi Ljubljane i Zagreba, koji nisu ni blizu onako srdačni kao u vreme kad su premijeri bili Pahor i Jadranka Kosor, uz malu pomoć EU, ulaze u fazu oporavka. Šefovi diplomatija Karl Erjavec i Vesna Pusić sastali su se po drugi put za nedelju dana i saopštili da je dogovor oko potraživanja i dugovanja Ljubljanske banke blizu. Ni Erjavec ni Pusićeva, a ni dva premijera koji se istovremeno nalaze u Briselu, nisu juče želeli da govore o detaljima. Zanimljivo je da ti detalji nisu procureli ni u slovenačke ni hrvatske medije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari