Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pretrpeo je težak trostruki poraz na nedeljnim parlamentarnim izborima, ocena je stručne javnosti, prenosi Rojters. Njegova vladajuća Partija pravde i razvoja AKP osvojila je 258 od 550 mesta u parlamentu, 18 manje od potrebne većine, što je najgori izborni rezultat za proteklih 13 godina koliko su na vlasti. Za mnoge ovo bi mogao biti početak nove političke ere i velika prepreka za predsednika koji je polarizovao naciju.


Drugi poraz za AKP, ističu upućeni, jeste uspon Narodne demokratske partije (HDP), koja će u novom sazivu parlamenta imati čak 79 poslanika. Prvi put ova liberalna partija čija je tradicionalna baza u turskoj kurdskoj manjini prešla je cenzus i osvojila 13 odsto, delom zahvaljujući njihovoj kampanji protiv predsednika, delom zahvaljujući njenom harizmatičnom lideru Selahatinu Demirtasu.

No ono što bi najviše moglo da „zaboli“ Erdogana, navode upućeni, jeste što su ovim porazom raspršene nade da bi moglo doći do promene ustava i proširenja ovlašćenja predsednika. Funkcija šefa države sada je uglavnom ceremonijalna, iako nema sumnje da Erdogan drži uzde vlasti.

S obzirom na to da niko nije apsolutni pobednik nedeljnih izbora AKP je pred velikim izazovom: ili će formirati koalicionu vladu ili će se opredeliti za manjinsku vladu. Premijer Ahmet Davutoglu kaže da će delovati u skladu sa ovakvom odlukom naroda. Poznavaoci prilika ističu da bi opozicione partije mogle formirati koalicionu vladu. Međutim, Numan Kurtulmus, jedan od četvorice zamenika turskog premijera, kaže da neće biti vlade bez predstavnika AKP-a.

Iako je Erdogan indirektno nagovestio da se zalaže za koalicionu vladu pozvavši sve političke stranke da deluju „odgovorno“ da bi sačuvale stabilnost u Turskoj i na zdrav i realističan način procene rezultate, drugi izvori iz AKP na koje se poziva Rojters tvrde da je na vidiku manjinska vlada. Što i ne čudi imajući u vidu da perspektive u pravcu formiranja koalicije i nisu velike, tvrde upućeni. Njen glavni rival Republikanska narodna partija (CHP), koja je osvojila 25 odsto glasova, i HDP isključili su mogućnost koalicije sa AKP. No, iako je Partija nacionalnog pokreta (MHP) koja je osvojila 16,5 odsto glasova prirodniji partner vladajućoj partiji, AKP nije zainteresovana. „U slučaju koalicije AKP-MHP nećemo biti u stanju da na narednim izborima postignemo i ovoliko glasova“, kaže jedan neimenovani zvaničnik vladajuće partije, prenosi AP.

Ipak lider MHP-a Davlet Bahcel ne isključuje mogućnost ulaska u koalicionu vladu i navodi da rezultati predstavljaju „početak kraja AKP-a“. Nekada posmatrana kao nepobediva, partija predsednika Erdogana već nekoliko godina je na udaru kritika zbog ugrožavanja slobode govora i sve rastućeg autoritarizma.


Koliko god da je gorka pilula koju sada mora da proguta Erdogan, toliko bi bilo opasno da dosadašnja opozicija preceni svoje snage, piše Dojče vele. Ona je profitirala od arogancije Erdogana i njegove stranke, kojima su ovaj put birači očitali lekciju.

U međuvremenu, na rezultate izbora reagovala je i turska novčana valuta lira, koja je juče ujutru pretrpela veliki pad. Turska lira je rekordno oslabila u odnosu na američki dolar, a Centralna banka zemlje reagovala je smanjenjem kamatnih stopi na devizne depozite.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.