Tutinci uglavnom nezadovoljni uslugama lokalne uprave, a 54 odsto Novopazaraca ima negativna iskustva 1Inicijativa "PratimJa" (Foto: Urban-In)

Više od 90 odsto građana i građanki Novog Pazara i Tutina ne može da iskaže svoje mišljenje o uslugama koje im pruža lokalna uprava.

Ovo je glavni nalaz istraživanja o stavovima građana o stanju u lokalnim upravama, koje je sprovedeno u junu i julu ove godine u 16 gradova i opština u Srbiji (Novi Pazar, Koceljeva, Aranđelovac, Despotovac, Valjevo, Prokuplje, Subotica, Aleksinac, Vlasotince, Tutin, Vršac, Bečej, Niš, Užice, Ivanjica i Beograd). Anketiranje se obavlja u okviru inicijative „Pratim JA“ (Pratim Javnu Administraciju).

U prvom od pet planiranih krugova, realizovano je 25 javnih akcija i anketirano više od 1.200 građana.

U Novom Pazaru i Tutinu anketirano je ukupno 334 (Novi Pazar -151, Tutin – 183).

Rezultati pokazuju da, u ove dve lokalne uprave, više od 90 odsto anketiranih misli da ne može da iskaže svoje mišljenje o uslugama koje pruža lokalna uprava – Novom Pazaru 93 odsto, u Tutinu 95 odsto.

Izuzetno visok procenat je onih koji ne znaju da li mogu da se uključe u donošenje gradskog i opštinskog budžeta.

U Novom Pazaru tako misli 78 odsto ispitanika, a u Tutinu 75 odsto.

Da mogu da raspravljaju o opštinskoj ili gradskoj kasi misli samo dva odsto Novopazaraca i 1,5 odsto Tutinaca.

Uslugama koje pružaju ove dve lokalne samuprave potpuno ili donekle je na novopazarskoj teritoriji zadovoljno 44 odsto anketiranih, a u Tutinu 39 odsto.

Nezadovoljno tim uslugama u Novom Pazaru je 35 odsto, a u Tutinu 35 odsto.

Od ukupnog broja anketiranih, u Novom Pazaru 63 odsto njih, a u Tutinu 81 odsto ne zna kako može da traži informacije od javnog značaja.

Zapošljavanje u organima lokalne samouprave po političkim i ličnim vezama je znatno iznad kvalifikacija, stručnosti i sposobnosti.

U Novom Pazaru političke veze su 89 odsto, a u tutinskoj opštini čak 95 odsto.

Kvalifikacije, stručnost i sposobnost, po mišljenju ispitanika, “igraju” samo u 12 odsto, odnosno 14 odsto slučajeva.

Kada je u pitanju zadovoljstvo uslugama lokalne uprave, u Novom Pazaru odgovori su skoro približni.

Pretežno pozitivna iskustva ima 46 odsto ispitanika, a negativna 54 odsto.

Na području tutinske opštine razlika je velika – pozitivnih iskustava je samo 18 odsto, a negativnih 82 odsto.

Prvi rezultati od ukupnog istraživanja u svih 16 gradova i opština, pokazuju da 55 odsto anketiranih ima “pretežno” negativno iskustvo sa lokalnom samoupravom (prebacivanje nadležnosti i odgovornosti, davanje različitih informacija i uputstava, “šetanje” od šaltera do šaltera, traženje “još jednog papira“…).

Da nema dovoljno mogućnosti da iskaže svoje mišljenje ili iskustvo o uslugama, koje im pruža lokalna uprava, izjasnilo se čak 80 odsto anketiranih.

Malo više, 82 odsto veruje da službenici do zaposlenja stižu preko “političkih ili ličnih veza“.

Samo pet odsto anketiranih veruje da se zapošljavanje službenika u lokalnoj administraciji obavlja potpuno na osnovu kvalifikacija i sposobnosti.

Svaki peti ispitanik, u ovih 16 gradova i opština, ocenjuje da je lokalna uprava otvorena i dostupna građanima.

Polovina anketiranih je „pretežno“ zadovoljna uslugama – izdavanje izvoda iz matične knjige rođenih ili državljanstva, građevinske dozvole, prava na socijalnu zaštitu, potvrde za upis deteta u školu…, a 40 odsto ih je nezadovoljno.

Rezultati istraživanja pokazuju da 84,5 odsto građana nikada nije učestvovalo u donošenju odluka lokalne samouprave, zato što smatraju da nisu dovoljno kompetentni ili misle da “šta god radili – nema boljitka”.

Njih 42 odsto ne zna da li može da se uključi u donošenje gradskog ili opštinskog budžeta, a svaki drugi zna za mogućnost da pristupi informacijama od javnog značaja.

Projekat „Pratim JA“ realizuju Centar za evropske politike (CEP), Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD), Centar za ravnomerni regionalni razvoj (CenTriR) i Ekološki centar „Stanište“ u saradnji sa lokalnim organizacijama Urban-in iz Novog Pazara, Odbor za ljudska prava iz Niša i Klub Ars Nova.

Projekat finansijski podržava EU, a u svakoj lokalnoj samoupravi biće održano po pet uličnih javnih akcija.

Biberović: Građani uglavnom neupućeni

“Dok smo radili anketiranja, došli smo do zaključka da su građani uglavnom neupućeni. Vrlo često, nisu bili baš voljni da podele svoja iskustva sa nama. Dosta njih zaobilazilo je naše štandove, misleći da se radi o nekoj akciji opozicije i anketiranje su doživljavali kao vrstu rizika”, kaže direktor nevladine organizacije Urban-in Sead Biberović, čija organizacija anketiranje obavlja u Novom Pazaru, Tutinu, Ivanjici i Užicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari