Predsednik Zimbabvea Robert Mugabe mora podneti ostavku ili će biti uhapšen i poslat u Hag gde će se suočiti s optužbama za „masovna narušavanja ljudskih prava“, izjavio je juče južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu. Dobitnik Nobelove nagrade za mir izjavio je da Mugabea treba što pre skloniti s vlasti pa i silom ukoliko odbije da to učini sam.

 „Mugabe je ruinirao predivnu zemlju i preokrenuo je u korpu za otpatke“. Prethodno su kenijski premijer Raila Odinga i američki državni sekretar Kondolisa Rajs pozvali na svrgavanje režima Mugabea. Prema rečima Rajsove, Mugabeu je vreme isteklo i dodala da su sramotne izbore pratili sramni razgovori o podeli vlasti.

Prethodno je u zemlji proglašeno vanredno stanje usred epidemije kolere, koja je dosad usmrtila 565 ljudi, dok je prema podacima UN zaraženo 12.700 osoba. Južna Afrika je najavila da će poslati još vojnih lekara na svoju severnu granicu kako bi pomogli obolelima od kolere koji su izbegli iz Zimbabvea u potrazi za pomoći, saopštile su južnoafričke vlasti. Portparol južnoafričke vlade Temba Maseko je danas rekao da će Južna Afrika, pored slanja vojnih zdravstvenih radnika u pogranično područje na severu, poslati Zimbabveu vodu za piće i drugu pomoć. U susednom Mozambiku vlasti su, takođe, u stanju pripravnosti. Ministar zdravlja Mozambika Ivo Garido je rekao da su u područja koja se graniče sa Zimbabveom, upućeni medicinski timovi koji će raditi na sprečavanju širenja kolere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari