"Dokazati odmazdu": Advokat Ivan Ninić za Danas o cilju tužbe inspektora Vukomanovića protiv MUP-a 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Tužbom protiv MUP-a želimo da ukažemo da su sve radnje preduzete prema inspektoru Vukomanoviću bile odmazda i da on ima status uzbinjivača kao i da se MUP-u zabrani da krši njegova radna prava u narednom periodu, kaže za Danas advokat Ivan Ninić pravni zastupnik inspektora Milana Vukomanovića.

Inspektor Milan Vukomanović koji je istraživao poslovanje trgovca oružjem Slobodana Tešića sa državnom fabrikom Zastava oružje, prvi put je javno govorio u Višeg suda u Beogradu.

Kako je rekao u svom izlaganju slučaj u kojem je istraživao poslove Tešića i Zastave oduzet mu je zbog naredbe „odozgo“ i on je sa mesta inspektora degradiran na radno mesto u pisarnici.

Ovo je bilo prvo ročište, a kako kaže advokat inspekotora Vukomanovića Ivan Ninić, sredinom februara naredne godine biće saslušani i Miroslav Simović i Stefan Radojević koji su bili nadređeni Milanu Vukomanoviću u trenutku kad je ražalovan.

Simović je u tom trenutku bio šef jedinice za finansijske istrage u Kragujevcu a Radojević šef odseka za korupciju.

„Nakon toga očekuje se i saslušanje Bogdana Pušića tadašnjeg načelnika kriminalističke policije. U to vreme Bogdan Pušić je bio neko ko je štitio interese Slobodana Tešića u okviru MUP-a, i neko ko je kotrolisao sve istrage i sve postupke koji se vode protiv Tešića“, kaže za Danas Ninić.

On dodaje da očekuje da će se u ovom postupku dokazati da je nad inspektorom Vukomanovićem sprovedena odmazda.

„Ova odmazda je kao pokazna vežba, ona treba da prestavlja primer svim drugim inspektorima šta će im se dogoditi ukoliko nastave da primenjuju slovo zakona i da rade odgovorno i predano svoj posao“, smatra Ninić.

„Osnovano očekujemo da će se  ljudi koji su progonili Milana Vukomanovića, kršili zakon i stopirali istragu protiv Slobodana Tešića, naći pred licem pravde“, dodaje on.

Prema Ninićevom mišljenju u ovom slučaju je reč o čistoj zloupotrebi službenog pložaja i krivičnom delu trgovine uticajem.

„Posao policije nije da servisira privatne interese trgovca oružjem, već je posao policije da postupa po zahtevima tužilaštva onako kako to nalaže Zakon o krivičnom postupku i Zakon o policiji“, ističe Ninić.

Istraga protiv Slobodana Tešića okončana je tako što je tužilac utvrdio da tu nema nikakvih elemenata krivičnog dela.

„Naravno da nema nikakvih elemenata krivičnog dela kad je vezivanjem ruku inspektoru Vukomanoviću Tešić postao nedodirljiv i za policiju i za tužilaštvo“, kaže Ninić.

Vukomanoviću osporavan status uzbunjivača

Republičko pravobranilaštvo je osporavalo status uzbunjivača Milanu Vukomanoviću, a Ninić kaže da u ovom postupku nastoji da dokaže da je Vukomanović pretrpeo odmazdu i da ima status uzbunjivača.

„Vukomanović je u sklopu svog radnog mesta u skladu sa ovlašćenjima koja ima kao inspektor izvršio uzbunjivanje tako što je nadređenima u MUP-u ukazao da mu se onemogućuje rad I da mu se vezuju ruke u sprovođenju jedne kompleksne i važne istrage“, objašnjava Ninić.

On dalje navodi da pravobranilaštvo  šalje generisane odgovore sudu, šablone i obrasce i da se uopšte ne upušta detaljno u analizu tužbe Milana Vukomanovića.

„Jednostavno mislim da pravobranilaštvo nema kapacitet da ozbiljno sagleda ovaj slučaj. Pravobranilaštvo kao da nije u funkciji da štiti javni interes, već da štiti status kvo u mupu, i generalno u državi“, priča Ninić.

On dodaje da je MUP platio 140 miliona evra na ime kršenja zakona, odštetnih zahteva i tužbi koje su protiv ministarstva podnete.

„To najbolje govori o nesposobnosti pravobranilaštva da se nosi sa ovakvim problemom“, smatra Ninić.

Nakon što Vukomanović sastavio beleške i nakon što je upoznao nadređene sa činjenicom da mu se ometa rad u istrazi protiv Slobodana Tešića on je degradiran na položaj administrativnog radnika u pisarnici.

„On je dobio obrazloženje da postoji potreba da on pređe u pisarnicu Policijske uprave za grad Kragujevac zbog povećanog obima posla. Povećan obim posla je bio fasada ili alibi stvarnog razloga zbog kog se on premešta.“, kaže Ninić.

Međutim Vukomanović je na položaju administrativnog radnika u pisarnici proveo vrlo kratak Vremenski period.

„Privremenom merom višeg suda ta odluka je poništena. On je podneo tužbu Upravnom sudu gde nastojimo da dokažemo da uopšte nije bilo razloga za njegov premeštaj i da su stvarni razlozi jedno a da se u obrazloženju navodi nešto sasvim drugo“, ističe Ninić.

On kaže da je rešenje o privremenoj meri je za pohvalu postupanja Višeg suda u Beogradu ali da to rešenje nije samo po sebi cilj.

„Cilj je da se presudom utvrdi da inspektor Vukomanović prvo ima status uzbunjivača, drugo da je pretrpeo odmazdu na radu i u vezi sa radom kriminalističkog inspektora, a treće da se zabrani ubuduće takvo ponašanje MUP-a“, naglašava Ninić.

„Ja verujem da bi takva jedna presuda bila podstrek i zamajac svim onim časnim policajcima inspektorima u Srbiji koji ne mogu da rade svoj posao“, zaključuje Ninić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari