Tužilac istražuje nabavku vakcina u EU, a u Srbiji sve i dalje tajno 1

Tužilaštvo Evropske unije (EPPO) pokrenulo je istragu o načinu na koji su nabavljane vakcine protiv kovida 19 u EU. Iako Tužilaštvo u kratkom saopštenju za javnost nije navelo nikakve detalje vezane za istragu, više medija prenelo je da će po svoj prilici EPPO biti zainteresovan za kupovinu Fajzer vakcina.

Preliminarni dogovor o nabavci ovog cepiva postignut je u direktnoj komunikaciji između predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen i šefa Fajzera Alberta Burla, što je sa stanovišta nezavisnih tela bilo problematično, jer nisu ispoštovane uobičajne procedure.

U Srbiji na drugoj strani ni u jednom trenutku nije bilo najava da bi se nabavka vakcina ali i drugih lekova i opreme tokom pandemije mogla istražiti.

Sve nabavke tokom pandemije tajna

Sagovornici Danasa – Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija, i Ana Toskić iz Partneri Srbija kažu da osnova za takvu istragu svakako ima, ali dodaju da ne veruju i da će je biti, pogotovu sada kada je nestalo i interesovanje šire javnosti za ovu temu.

– Mi u okruženju imamo primere da je tužilaštvo reagovalo zbog nabavke vakcina protiv kovida. To je bio recimo slučaj u Bosni i Hercegovini. Kod nas sve što je bilo povezano sa vakcinama bilo je okruženo tajnošću – navodi Ana Toskić, čija je organizacija učestvovala u analizama nabavke opreme tokom kovid pandemije.

Zlatko Minić podseća da o nabavci vakcina, ali i medicinske opreme, jedino što je javnost saznala dolazilo je od samih političara.

– Za razliku od Evropske unije mi ne znamo ni ko je, ni na koji način, ni po kojoj ceni nabavljao vakcine. Predsednik Vučić je govorio o nekim polulegalnim plaćanjima, nabavkama opreme koje su bile kao operacije državne bezbednosti. Dešavale su se situacije da Transparentnosti odbiju zahtev za dostavljanjem nekih informacije o nabavkama tokom pandemije uz obrazloženje da se radi o tajnim podacima, a da par dana kasnije o tome govori predsednik ili neki poslanici navodeći koliko je respiratora nabavljeno i sl. – navodi Minić.

Oba Danasova sagovornika kažu da ako je na početku moglo i da postoji razumevanje javnosti zbog izuzetnih okolnosti u kojima se Srbija kao i ostatak sveta našao, kasnije je došao period kada nikakvog opravdanja ni za hitnost ni za tajnost nije bilo.

– Ono što se i kod nas ali i u Evropi koristi kao argument jeste da je hitnost situacije nalagala da se se određene procedure zaobiđu i da se dogovori prave van uobičajnih načina. Kod nas je nastala specifična situacija pa je ta hitnost nastavila da se koristi i onda kada za tim nije bilo potrebe tako da je veliki deo veoma vredne opreme, lekova nabavljen u skraćenim netransparentnim postupcima, sa jednim ponuđačem, bez prethodnog ispitivanja tržišta. I to smo mogli videti na mnogim primerima od nabavke rendgen aparata do medicinskog kiseonika. To jesu sve okolnosti za koje bi trebalo da se zainteresuju Državni revizor, tužilaštvo, Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki – navodi Toskić.

Da je bilo osnova da se zainteresuju nezavisne institucije navodi i Zlatko Minić. On podseća da je do danas ostalo nepoznato koliko je doza vakcina kupljeno i po kojoj ceni.

– Cena vakcina je varirala i išla je u opsegu od nekoliko do 50 dolara. Moguće je da zbog ugovora koje smo sklopili a po kojima smo mi dobili vakcine po povoljnijim uslovima nije bilo moguće kazati koliko je koštala koja vrsta vakcine. Ali mogla je bar da se objavi ukupna cena nabavljenih vakcina – kaže Minić.

On dodaje da je tajnost i dalje zadržana ističući kao primer fabriku Sinofarm vakcina o kojoj se ne zna ni da li je do kraja izgrađena, ni po kojoj ceni, ni šta se u njoj dešava.

Nova ekonomija ranije je objavila da prema njihovoj analizi tri nove kovid bolnice koštale su najmanje 130 miliona evra, vakicne smo najverovatnije platili oko 160 miliona evra, a RFZO je samo 2020. godine potrošio pola milijarde evra više nego pre pandemije.

Dogovor putem SMS poruka

Istraga Tužilaštva Evropske unije o nabavci vakcina, kako prenosi više medija, odnosiće se pre svega na nabavku fajzer vakcine, koja je podrazumevala kupovinu 1,8 milijardi doza za 35 milijardi evra.

Prvi detalji te nabavke dogovoreni su u direktnoj komunikaciji predsednice EK Ursule fon der Lajen i šefa Fajzera Alberta Burla.

Njujork tajms objavio je prošle godine da su njih dvoje razmenjivali SMS poruku.

Prošlog meseca Evropski revizorski sud objavio je izveštaj u kome navodi da je EK odbila da otkrije bilo kakave detalje o ulozi koju je Fon der Lajen imala u u ovoj nabavci. Ono što je problematično jesto to što je Fon der Lajen sama vodila pregovore umesto da se osloni na zajedničke pregovaračke timove.

O komunikaciji između Ursule fon der Lajen i Alberta Burla takođe je govorio i evropski Ombudsman, koji je naveo da bi sadržaj poruka koje su njih dvoje razmenili o nabavci vakcina trebalo da bude javno dostupan, što nije slučaj.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari