Tužilac Nikolić o istražnom postupku smrti dečaka u vrtiću u Vladičinom Hanu: "Još smo daleko od bilo kakvog optužnog akta" 1Tužilac:Draga Nikolić. Foto: D. Dimić/Vranje News

Vaspitačica iz predškolske ustanove „Pčelica“ u Vladičinom Hanu koja se sumnjiči da je počinila krivično delo „napuštanja nemoćnog lica“ trebalo bi da bude saslušana u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu sredinom aprila, pošto je prethodno saslušanje otkazano iz „tehničkih razloga“.

„Pored vaspitačice, mi u ovoj istražnoj fazi postupka imamo da saslušamo i nove svedoke, a biće urađena i nova veštačenja, te ne mogu prejudicirati bilo kakav rok kada bi optužni predlog i protiv koga mogao da bude podignut“, rekao je u izjavi za Danas Dragan Nikolić, tužilac u Osnovnom javnom tužilaštvu u Vladičinom Hanu.

On precizira da je do sada prikupljena medicinska dokumentacija vezana za obdukcioni nalaz preminulog dečaka iz Instituta za sudsku medicinu Kliničkog centra u Nišu, kao i nalazi zdravstvene i prosvete inspekcije, kao i da su pribavljeni video snimci sa sigurnosnih kamera u predškolskoj ustanovi gde se desio nesrećni slučaj.

Na pitanje novinara Danasa da li se u slučaju smrti D.Đ (5) istražni postupak odužio tužilac Nikolić je to demantovao navodeći da se radi o „specifičnom i nesvakidašnjem slučaju zbog čega se mora sve istražiti do detalja i sa potpunim činjenicama“.

-Neću da ulazim sada u detalje, jer je istražni postupak još uvek u toku, ali za sada nismo blizu da neko bude optužen za smrt dečaka u vrtiću u Vladičinom Hanu – kazao je tužilac, u čijoj nadležnosti je u ovoj fazi predmet.

Dečak D.Đ (5) iz Vladičinog Hana, preminuo je u Kliničkom centru u Nišu od posledica gušenja i moždane insufijencije nakon što je sprečen dotok kiseonika usled predmeta koji je progutao, a koji se nezvanično vodi kao „ukras sa novogodišnje jelke“ koja je bila postavljena u vrtiću. Do gušenja je došlo 26. decembra prošle godine, a on je nakon lekarske pomoći i intervencije lekara iz Vladičinog Hana i Surdulice prebačen u Niš gde mu je iz grla izvađen predmet, ali je on u međuvremenu preminuo.

Tužilac Nikolić o istražnom postupku smrti dečaka u vrtiću u Vladičinom Hanu: "Još smo daleko od bilo kakvog optužnog akta" 2
Vrtić Pčelica u Vladičinom Hanu Foto: V.Ristić/Danas

Nakon nezapamćenog nesrećnog slučaja u predškolskim ustanovama u Srbiji, jedna od vaspitačica je suspendovana i naloženo je njeno saslušanje. Mediji su spekulisali da je „predmet koji je usmrtio D.Đ. njemu u usta stavilo druge dete“, ali to za sada nema zvaničnu potvrdu tokom istražnog postupka.

Zbog ovog nesrećnog slučaja 29. i 30. decembra na osnovu Odluke predsednika Opštine Vladičin Han Gorana Mladenovića u ovom gradu bila je proglašena dvodnevna žalost 29. i 30. decembra prošle godine.

Roditelji preminulog dečaka do sada se javno nisu izjašnjavali vezano za smrt njihovog deteta, a zvaničnih reakcija ni danas nema iz Predškolske ustanove „Pčelica“ u Vladičinom Hanu, gde se desio incident sa fatalnim ishodom.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari