Tužilac: Postupanje po službenoj dužnosti zbog targetiranja novinara 1Foto:Medija centar

– Tužilac za visokotehnološki kriminal Branko Stamenković rekao je ima mesta postupanju po službenoj dužnosti povodom jučerašnjeg targetiranja istraživačkih novinara na društvenim mrežama.

„Targetiranje ne postoji kao krivično delo. O događaju smo obavešteni i u toku je analiza činjeničnog stanja radi ocene da li ima mesta postupanju po službenoj dužnosti u krivičnom postupku, ili se radi o događaju čije rešavanje spada u drugu oblast prava“, rekao je on za Insajder.

Izjava odnosi se na jučerašnji post na jednom od novosnovanih portala na kojima nema imena ni urednika, ni vlasnika, ni novinara, kojim su targetirane novinarke NDNV Sanja Kljajić, Vanja Đurić i Milena Popović.

Na Fejsbuk stranici istog portala označene su kao „Novinarke koje su osramotile Srbiju“, što je rezultiralo i pretnjama smrću.

Nešto posle toga, na Tviter profilu Natalija Dugonjić objavljen je klip u kome se novinar Slobodan Georgiev, ali i BIRN, CINS i Krik označavaju kao izdajnici koji su „plaćeni za pljuvanje Vučića“.

Stamenković je naveo da je povodom slučaja tri novinarke i saradnice Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, koje su na jednoj Fejsbuk stranici označene kao „Novinarke koje su osramotile Srbiju“, što je rezultiralo i pretnjama smrću, podneta prijava i da je postupanje je u toku.

„Putem mehanizma Stalne radne grupe za podizanje bezbednosti novinara NDNV je podnelo krivičnu prijavu protiv NN lica u vezi navedenih objava. Postupanje je u toku i o rezultatima preduzetih radnji donetim tužilačkim odlukama javnost će biti obaveštena u skladu sa zakonom“, dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.