Tužilaštvo će saslušati devet policajaca u istrazi protiv Dijane Hrkalović 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Tužilaštvo za organizovani kriminal saslušaće devet svedoka u sklopu istrage koja se vodi protiv bivše državne sekretarke MUP-a Srbije Dijane Hrkalović.

Kako je za Danas istakao branilac Dijane Hrkalović, advokat Nenad Tasić, svih devet svedoka su aktivni pripadnici policije, zbog čega je, kako dodaje, apsurdno obrazloženje kojim je određen pritvor.

– Sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu je odredila pritvor na predlog tužilaštva, a sa obrazloženjem kako bi se onemogućio pritisak na svedoke. Ali ono što to obrazloženje čini apsurdnim je okolnosti da su svi oni aktivni pripadnici policije. Kako Dijana Hrkalović, koja od maja 2019. godine ne radi u ministarstvu može da vrši pritisak na policijske službenike? To bi bilo isto kao da su joj pritvor odredili kako ne bi vršila pritisak na tužioce i sudije, ističe Tasić.

Dijani Hrkalović je u petak određen pritvor u trajanju od 30 dana. Imajući u vidu da se radi o prvostepenom rešenju, odbrana je najavila podnošenje žalbe krivičnom vanpretresnom veću Višeg suda u Beogradu. Bivša državna sekretarka MUP-a se sumnjiči za krivično delo trgovina uticajem. Navodno krivično delo, prema navodima BIRN-a, dogodilo se tokom istrage “ubistva na šinama” kada je u januaru 2017. godine u centru Beograda ubijen Vlastimir Milošević. Za ovo ubistvo se prvobitno sumnjičio Veljko Belivuk, ali je naknadno optužen kao neko ko je pomogao u izvršenju krivičnog dela. Nakon sudskog postupka, Belivuk je oslobođen optužbi.

Pored Dijane Hrkalović, krivična prijava podneta je i protiv Dejana Milenkovića, bivšeg šefa Službe za specijalne istražne metode MUP-a Srbije. Oni se sumnjiče da tužilaštvu koje je vodilo istragu “ubistva na šinama” nisu na vreme dostavili izveštaje o otvaranju telefona, zbog čega tužilaštvo nije moglo da se spremi za sudski postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari