Tužilaštvo i policija ćute o ulozi Milenijum tima 1Foto: Milorad Đurović

Privredni sud u Beogradu doneo je prvu presudu u slučaju Savamala protiv firme Milenijum tim, koja raščišćava teren za izgradnju „Beograda na vodi“.

Sud je utvrdio, kako je Danas prvi pisao, da je Milenijum tim nezakonito srušio dva objekta u Hercegovačkoj br. 4, koji su pukim previdom preživeli „fantomsko“ rušenje u noći između 24. i 25. aprila 2016, i time narušio državinu preduzeću Transport Peroni.

Druga tužba protiv Milenijum tima, koji je parcelu na kojoj se nalazio poslednji objekat Transport Perona potpuno ogradio, a zatim ga i porušio u septembru 2016, takođe je podneta Privrednom sudu i taj postupak je u toku. Ovo nisu jedine tužbe protiv Milenijum tima. I predstavnici firme „Iskra“ tužili su Milenijum tim za istu stvar kao i Transport Peroni, odnosno za smetanje poseda na parcelama 450 i 460 u Hercegovačkoj. Međutim, ti procesi i dalje nisu rešeni.

Nakon prve presude i sudskih postupaka koji su u toku, postavlja se pitanje kolika je odgovornost firme Milenijum tim i za fantomsko rušenje 12 objekata tokom aprilske izborne noći. O ulozi ove kompanije u tom rušenju u Hercegovačkoj, prvi je, još u junu, javno govorio predsednik Nove stranke Zoran Živković. On za Danas kaže da je informaciju o tome da je gradonačelnik Beograda Siniša Mali naredio Milenijum timu da ruši u Savamali dobio nezvanično iz policije.

– To je opštepoznata stvar. Da živimo u normalnoj državi, dosad bi se tužilaštvo oglasilo da li vodi istragu i da li ta istraga daje rezultate. U ceo slučaj je umešan predsednik vlade, a to potvrđuje njegova izjava o „kompletnim idiotima“, kao i gradonačelnik Siniša Mali i čelni ljudi Beograda – ističe Živković.

On je svojevremeno na svom Tviter nalogu napisao: „Pouzdani izvori tvrde da je Mali naredio firmi Milenijum tim, iz Beograda, da ruši u Savamali. Beogradska policija asistirala. A vrlo je logično, ta firma gradi u toj ulici. Mašine su tu, fantomke mogu da se nađu gde god hoćete, potrebna je samo politička volja. A politička volja je došla s vrha vlasti, Mali i ne znam ko još pored Malog bili su samo transmisija Velikog, nemoj da se Vučić pravi da nije znao ništa o tome“.

Na njegove tvrdnje Milenijum tim je reagovao demantijima. „Kompanija Millennium Team angažovana je kao izvođač radova na projektu Beograd na vodi i sa događajem koji vi pominjete nema dodirnih tačaka. Imamo puno poverenje u nadležne organe, tužilaštvo i MUP koji će dati konačnu reč. Ukoliko je gospodin Živković dao takvu izjavu, imamo sve pravo da ga tužimo za povredu časti i ugleda kompanije“, naveli su iz Milenijum tima.

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) i Više javno tužilaštvo (VJT) nisu želeli da odgovore Danasu da li su istraživali ulogu Milenijum tima u slučaju Savamala. Iz MUP-a nismo dobili nikakav odgovor, dok nam je iz VJT rečeno da sve u vezi sa ovim slučajem „i dalje u fazi predistrage, odnosno u fazi utvrđivanja svih okolnosti događaja u Hercegovačkoj ulici“.

Inače, bivša supruga gradonačelnika Beograda, Marija Mali, nedavno je u intervjuu za KRIK izjavila da je u rušenju objekata učestvovao i Siniša Mali. Kako je istakla, bivši suprug joj je rekao da je to uradio kako bi otklonio smetnje izgradnji projekta „Beograda na vodi“. Marija Mali je tada rekla da zna i koja je firma izvršila rušenje, ali da o tome neće da govori u javnosti, već da će tu informaciju dati isključivo tužilaštvu ukoliko je pozovu na razgovor. Nakon toga, Više javno tužilaštvo zakazalo je njeno saslušanje za 30. mart, ali je ono odloženo zbog službenog puta postupajućeg tužioca.

Milenijum tim bez odgovora

Dnevni list Danas je kontaktirao Milenijum tim pitanjem da prokomentarišu tvrdnje da su oni ti koji su porušili objekte u Hercegovačkoj ulici, ali nažalost nismo dobili nikakav odgovor. Na sajtu ove firme stoji da su joj partneri Gazprom, NIS, Srbijagas, Beograd na vodi… Skoro sve delatnosti Milenijum tima su u vezi sa projektom „Beograd na vodi“ – postavljanje šipova na gradilištu „Beograda na vodi“, Savanova – štand za promociju projekta „Beograd na vodi“, rekonstrukcija Hercegovačke ulice – uređenje prostora namenjenog za projekat „Beograd na vodi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari