Tužilaštvo istražuje sudiju, on i dalje sudi 1foto Aleksandar Roknić

Sudija Osnovnog suda u Sjenici Ljubodrag Vučković, nalazi se pod istragom Višeg tužilaštva u Novom Pazaru pod sumnjom da je počinio krivično delo Kršenje zakona od strane sudije, javnog tužioca ili njegovog zamenika. Međutim, i pored toga što je sudija Vučković još u martu ove godine bio uhapšen, on sve ovo vreme redovno obavlja sudijsku funkciju.

Kako nam je rečeno u Osnovnom sudu u Sjenici, sudija Vučković se nalazi na radu jer sud nije dobio nikakvu odluku bilo kojeg organa da ne može da obavlja sudijsku funkciju.

„Ovaj sud nema podatak, niti saznanje da je prema sudiji Vučković LJubodragu izrečena mera pritvora, ili da mu je izrečena kazna, tzv. kućnog zatvora uz elektronski nadzor“, rekli su u Osnovnom sudu u Sjenici u kojem pored Vučkovića sudi još četvoro sudija.

Ključ za razumevanje kako je moguće da sudija pod istragom za kršenje zakona na radnom mestu i dalje obavlja taj posao nalazi se u Zakonu o sudijama.

Naime, prema ovom zakonu, predsednik suda obavezno udaljava sudiju sa funkcije ukoliko je njemu određen pritvor. Pritom ovaj član zakona odnosi se isključivo na klasičan pritvor u pritvorskoj jedinici, a ne na ono što se kolokvijalno naziva „kućni pritvor“.

U svakom drugom slučaju, zakon propisuje mogućnost, ali ne i obavezu da se sudija udalji sa funkcije.

Što nas dovodi do mere koja je izrečena sudiji Vučkoviću po pokretanju istrage.

Naime, tužilaštvo u Novom Pazaru koje vodi istragu, u odgovoru našem listu nije želelo da precizira da li je njemu izrečena bilo koja mera, uključujući i meru zabrane napuštanja doma uz ili bez elektronskog nadzora, popularne nanogice.

Tužilaštvo je istaklo da se sa tim pitanjima obratimo Višem sudu u Novom Pazaru koje o tome odlučuje, prećutkujući da se svaka takva mera izriče na predlog tužilaštva.

Sud, s druge strane, do zaključenja ovog broja nije ni odgovorio na pitanja Danasa o izrečenim merama.

Prethodnih dana advokat Božo Prelević je u emisiji „Utisak nedelje“ izneo podatak da u „Sjenici sudi sudija sa nanogvicom“, a na tragu njegove izjave je i jedan dnevni list izašao sa istom tvrdnjom.

Međutim, iako se sud još uvek nije zvanično oglasio, izvori Danasa iz sudstva tvrde da prema njihovim saznanjima, sudiji Vučkoviću nije izrečena nikakva mera.

Dakle, da je u toku istraga, ali da on sa slobode prati njen ishod.

Sudija Vučković je, kako je preneo lokalni radio Sto plus, u martu bio uhapšen u akciji Višeg tužilaštva u Novom Pazaru, policije i BIA.

On je uhapšen zbog sumnje da je overavao kupoprodajne ugovore bez prisustva ugovornih strana, na osnovu kojih su kupci u Katastru upisivali pravo svojine, a sudija dobijao novčanu naknadu.

Ta naknada, zbog koje se sumnjiči sudija Vučković, prelazi milion i po dinara, zbog čega bi on mogao da bude osuđen na kaznu u rasponu od dve do dvanaest godina u zatvoru.

Kako su nam rekli u tužilaštvu, ovaj slučaj se i dalje nalazi u fazi istrage i još nije podignuta optužnica.

Iako se on ne nalazi u pritvoru, pa samim tim i ne može po automatizmu da bude udaljen sa funkcije, to ne znači da zakon zabranjuje da se on skloni iz sudnice.

Naime, već pomenuti Zakon o sudijama ističe da sudija može biti udaljen ukoliko protiv njega bude pokrenut krivični postupak za delo zbog koga može biti razrešen.

Danasovi izvori iz pravosuđa preciziraju da krivično delo Kršenje zakona od strane sudije svakako potpada pod tu kategoriju.

Odluku o udaljenju sudije u ovom slučaju mora da donese predsednik Vrhovnog kasacionog suda.

Kako iz Osnovnog suda u Sjenici navode da nisu dobili „odluku nijednog organa“ da Vučković ne može da obavlja sudijsku funkciju, evidentno je da predsednik VKS-a o ovoj stvari nije ni odlučivao.

Ili je odlučio da nema smetnje da sudija koji se sumnjiči da je na radnom mestu prekršio zakon nastavi da radi na tom radnom mestu.

Zdenko Tomanović kandidat za predsednika AKB

Jedan od kandidata za predsednika Advokatske komore Beograda (AKB) na predstojećim izborima, kako FoNet nezvanično saznaje, biće i ugledni beogradski advokat Zdenko Tomanović, koji je o kandidaturi pismom obavestio komoru beogradskih advokata. U pismu u koje je FoNet imao uvid, Tomanović ukazuje na vaninstitucionalno vladanje i pravnu nekulturu, nametanje podaničke i koruptivne svesti i pravnu i političku praksu koja vodi ka neustavnom jedinstvu vlasti. U takvim okolnostima, kako je poručio u pismu, „mi advokati imamo moralnu i profesionalnu obavezu da se borimo za vladavinu prava, nezavisne i samostalne institucije“. Izbori za novo rukovodstvo u Advokatskoj komori Beograda biće održani 23. oktobra 2021. Raniji predsednik AKB Jugoslav Tintor podneo je u junu ove godine neopozivu ostavku na mesto predsednika, posle zahteva velikog broja advokata i pravnika. (FoNet)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari