Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Olenika protiv Vulina uz tvrdnje da ministar policije nije povredio ugled Hrvatske 1Foto: Beta/Medija centar

Više javno tužilaštvo saopštilo je danas odbacilo je krivičnu prijavu advokata Aleksandra Olenika koju je podneo protiv ministra unustrašnjih poslova Aleksandra Vulina, jer je kako se navodi, 17. jula 2022. u izjavi objavljenoj na sajtu MUP-a komentarisao odluku hrvatske vlade da zabrani predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću posetu Jasenovcu i da se pokloni uspomeni na žrtve NDH.

U Višem javnom tužilaštvu navode da u radnjama Vulina nema „prijavljenog krivičnog dela – povreda ugleda strane države ili međunarodne organizacije iz člana 175 stav 1, jer u njegovim radnjama nema protivpravnosti“.

Dodaju i da je pomenuto saopštenje ministra Vulina dato „u okviru političke delatnosti, sa političke funkcije u okviru izvršne vlasti, kao vid političkog neslaganja sa odlukom predstavnika izvršne vlasti strane države“.

U Višem javnom tužilaštvu tvrde da okolnosti pod kojima je dato saopštenje Vulina ne ukazuju na nameru omalovažavanja druge države, već, kako smatraju, njegovo izlaganje ima kritički osvrt na istorijske činjenice koje Vulin dovodi u vezu sa aktuelnim političkim pitanjem i tenzijama u odnosima dve države, konkretno, odnos sadašnjih političkih aktera u Hrvatskoj prema zločinima počinjenim tokom Drugog svetskog rata na teritoriji tadašnje NDH.

Podsetimo, neposredan povod za krivičnu prijavu, kako je ranije objasnio Olenik, jeste Vulinovo saopštenje za javnost u kojem je Vladu Hrvatske nazvao „ustaškom vladom Andreja Plenkovića“.

“Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je da poseti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve nije dozvoljeno da se pokloni uspomeni na stotine hiljada zaklanih Srba, Jevreja i Roma. Predsedniku Republike Srbije nije dozvoljeno da obiđe najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Evropske unije, ne vole da ih se podseća koliko su dece poklali”, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Dodao je da će od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari