Tužilaštvo proverava navode iz krivične prijave protiv gradonačelnice Niša zbog korupcije: Sotirovski optužuje "pojedine medije" da protiv nje vode "hajku" pred izbore 1Dragana Sotirovski: Foto: Beta/SAŠA DJORDJEVIC

Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu postupa po krivičnoj prijavi službenika gradske uprave protiv gradonačelnice Dragane Sotirovski zbog zloupotrebe službenog položaja, potvrđeno je za Danas.

Službenik gradske uprave je u prijavi protiv Sotirovski koju je dostavio Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu naveo između ostalog da je ona akter u slučajevima „ispumpavanja novca, uvećavanja javnih nabavki i po deset puta, naloga inspektorima da ne rade svoj posao ili pravljenju spiskova nelegalnih hala čijim vlasnicima je tražen reket“.

„Radi provere navoda iz te krivične prijave stavljen je zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja Ministarstvu unutrašnjih poslova, Upravi kriminalističke policije, Odeljenju za borbu protiv korupcije. Tužilaštvo, radi provere navoda iz te prijave, postupa na načine koji su predviđeni u članu 282. Zakonika o krivičnom postupku“, rekao je za Danas Dragoljub Miladinović, rukovodilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

Miladinović je dodao da su odluke koje tužilaštvo može doneti pobodom krivične prijave njen odbačaj ukoliko ne postoje osnovi sumnje da je izvršeno krivično delo koje se goni po službenoj dužnosti, ili podnošenje optužnog akta sudu ,ako postoji opravdana sumnja u to.

Tužilaštvo proverava navode iz krivične prijave protiv gradonačelnice Niša zbog korupcije: Sotirovski optužuje "pojedine medije" da protiv nje vode "hajku" pred izbore 2
Dragana Sotirovski: Foto: B. Ljubisavljević

Gradonačelnica Sotirovski je navode iz krivične prijave danas označila kao „netačne i zlonamarne informacije o korupciji od strane navodnog uzbunjivača“ i “ neprimerenu kampanju i hajku protiv nje“.

Ona je u saopštenju ocenila da je reč o „zloupotrebi medija od strane nezadovoljnog pojedinca, kome se daje medijski prostor za manipulaciju javnim mnjenjem, i to dve nedelje uoči lokalnih izbora“.

Kazala je da je u tekstovima „pojedinih medija“- koji od početka njenog mandata „navijaju za protivnike aktuelne gradske vlasti, vodeći kampanju iskonsruisanim izveštajima, neproverenim informacijama i slično“- ona „unapred optužena i osuđena“.

Prema njenim rečima, ti „mediji- navijači“ su u ovom slučaju „preuzeli ulogu istražnih organa“.

Sotirovski je kazala da oni nisu proverili istinitost tvrdnji službenika gradske uprave kod resornih uprava, niti čekali da Tužilaštvo reaguje, već su „preneli delove krivične prijave, izigravajući dželata i sudiju“.

Ona ni u saopštenju nije odgovorila na niz optužbi o navodnim zloupotrebama navedenih u prijavi, koje su objavile Južne vesti, a potom i drugi mediji.

„Krivična prijava za mene nije novost. ’Anonimni uzbunjivač‘ o svemu tome mnogo puta mi je slao poruke u kojima najavljuje progon i mene i saradnika. Posedujemo svu urednu dokumentaciju na koju primedbe nije imao ni DRI, a ni Republička komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki“, kratko je navela povodom tvrdnji u prijavi.

Bila je opširnija kada je govorila o službeniku gradske uprave koji je podneo prijavu i čiju su želju da kao izvor ostane aniniman mediji poštovali.

„Otkrila“ je da on pre skoro pola godine razrešen funkcije v.d. načelnika Uprave za komunalne delatnosti i inspekcijske poslove i da se protiv njega, kako je kazala, vodi disciplinski postupak za težu povredu iz radnog odnosa.

Protiv njega i Agencija za sprečavanje korupcije vodi postupak, dodala je.

Ova Agencija je, inače, vodila postupak i izrekla meru Sotirovskoj zbog toga što ju je sa zakašnjenjem obavestila o sumnji da se našla u sukobu interesa jer je njen zet, suprug njene ćerke, kupovao takozvani gradski socijalni stan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari