PALATA PRAVDEfoto BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva (VJT) u Beogradu u toku su saslušanja pripadnika dve povezane grupe osumnjičenih za pranje novca i više poreskih prevara u vezi s povraćajem poreza na dodatu vrednost, koji su juče uhapseni.

Akcija u kojoj je uhapšeno 25 osumnjičenih usledila je nakon višemesečnog predistražnog postupka u saradnji tužilaštva, Poreske policije Ministarstva finansija i Odeljenja za borbu protiv korupcije Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, saopštilo je VJT.

Krivičnom prijavom obuhvaćeno je ukupno 28 ljudi.

Osumnjičenima se na teret stavljaju krivična dela udruživanja radi vršenja krivičnih dela, produženo krivično delo poreske prevare u vezi s porezom na dodatu vrednost i krivično delo pranja novca.

Sumnja se, navelo je VJT, da su pripadnici dve grupe međusobno sarađivali, tako što su stvarali privid da između njihovih firmi postoji legalno poslovanje, kako bi došli do lažnih faktura na bazi kojih bi mogli da traže povraćaj poreza na dodatu vrednost (PDV).

Svi su, kako se sumnja, učestovali u izvršenju 19 poreskih krivičnih dela, a povratom PDV-a su ostvarili imovinsku korist od oko 246 miliona dinara u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine.

Stečena sredstva su dalje plasirali u kupovinu nekretnina, skupocenih automobila i druge robe, pri tom sebi isplaćujući i navodnu zaradu.

Na taj način su, kako se sumnja, „oprali“ novac pribavljen kriminalnim delatnostima u iznosu od oko 120 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.