Tužilaštvo traži zatvor zbog tvitova protiv Vučića i dva metka 1Foto: FoNet/ Zoran Mrdja

Optužnim predlogom Višeg javnog tužilaštva u Beogradu traži se 11 meseci zatvora za D.M. (48) koji je u pritvoru od 6. maja, kada ga je BIA locirala i uhapsila zbog pretnji predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na Tviteru, saznaje Danas.

Suđenje je zakazano za 27. jul u Palati pravde u Beogradu, a pritvorenom D.M. se stavlja na teret da ugrožavanje života i tela predsednika Republike. Optuženi je 6. maja ove godine tokom popodneva, postavio više pretećih objava na svom korisničkom nalogu na društvenoj mreži Tviter: „Ne treba ga ubiti. Treba ga mučiti… Ubiti Vučića… Pobiti govna…“, itd. Tereti se za ugrožavanje sigurnosti po članu 138 Krivičnog zakona.

Budući da su pretresom pronađeni, kada je priveden i dva puščana metka, kalibra 7,9 puta 57 mm, na teret mu se stavlja i delo nedozvoljeni promet, držanje i nošenje oružja i eksplozivnih sredstava, član 348 KZ.

Tužilaštvo traži da se okrivljenom sem zatvorske kazne, izrekne i mera obaveznog lečenja od alkoholizma, budući da optužni predlog sadrži i nalaz veštaka, da je D.M. bio u fazi alkoholne zavisnosti. Tužilaštvo se poziva i na izveštaj Vojnobezbednosne agencije i Ministarstva odbrane da su pretnje okrivljenog shvaćene ozbiljno i da su nadležne službe podigle mere zaštite predsednika Republike na najviši nivo.

Podsetimo, 6. maja uveče Bezbednosno-informativna agencija je objavila saopštenje da su pripadnici BIA u saradnji sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal i Ministarstvom unutrašnjih poslova, uhapsili D.M. (1972) iz Beograda, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

U saopštenju BIA je navedeno da je osumnjičeni na društvenoj mreži Tviter više puta direktno pozivao na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari