Tužilaštvo u Nišu nije donelo odluku da li će reagovati na detalje istrage u tabloidima 1Foto: V. Torović

Više javno tužilaštvo u Nišu (VJT) nije donelo odluku da li će reagovati povodom objavljivanja u tabloidima navodnog iskaza u istrazi Ninoslava Jovanovića, osumnjičenog za otmicu i silovanje devojčice (12) iz naselja Suvi Do u Nišu, što je izazvalo oštru reakciju institucija i novinarskih organizacija, naveli su danas u VJT.

– Ukoliko odlučimo da reagujemo, saopštenje će biti objavljeno na našem veb sajtu- rekao je portparol VJT Borislav Radonjić, koji je i tužilački pomoćnik, bez saopštavanja detalja.

Predsednica Udruženja tužilaca Srbije Lidija Komlen Nikolić prethodno je izjavila da smatra da su informacije o otmičaru Ninoslavu Jovanoviću koje su u četvrtak izneli pojedini tabloidi „nagađanje“ i da ne predstavljaju detalje istrage koja je u toku.

Komlen Nikolić je rekla da je u ovom momentu od javnog interesa da nadležni tužilac utvrdi da li su i na koji način određene informacije dospele u javnost i da nakon toga proceni ima li mesta za gonjenje po službenoj dužnosti.

– Tužilaštvo u Nišu je trenutno jedino koje može da reaguje na te naslove. Pored krivičnog postupka postoje i mehanizmi u Zakonu o javnom informisanju koje tuzilaštvo može da iskoristi- kazala je ona agenciji Beta.

Beogradski tabloidi Informer, Srpski telegraf i sajt alo.rs u četvrtak su objavili delove navodnog iskaza osumnjičenog Jovanovića na saslušanju u VJT Niš o tome kako je zlostavljao otetu devojčicu. Redakcija Strpskog telegrafa uputila je izvinjenje devojčici, njenoj porodici i javnosti Srbije zbog objavljivanja detalja nasilja koje je nad njom izvršeno. 

Jovanović, koji je inače proveo više od 20 godina u zatvoru zbog silovanja jedne žene, dve devojčice i pokušaja silovanja jedne devojčice, uhapšen je 5. januara u niškom selu Malča, u kojem je živeo, nakon 17. dnevne policijske potrage za njim i devojčicom, i nakon saslušanja određen mu je pritvor u trajanju do 30 dana.  

Oteta devojčica je pronađena 29. decembra u niškom selu Pasjača, nakon desetodnevne potrage, a Jovanović  je tada umakao policiji.

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Aleksandar Gajović saopštio je danas da je “protiv tri tabloida koji su objavili delove iskaza osumnjičenog za otmicu Jovanovića podneta prekršajna prijava zbog kršenja članova 74,77, 79 i 80 Zakona o informisanju i medijima”.

Ovakvo izveštavanje prethodno su osudili, osim Ministarstva, poverenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Stanković i ministarke Zorane Mihajlović, i Udruženje novinara Srbije, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Savet za štampu. 

Oni su zatražili i brzu i odlučnu reakciju nadležnih državnih organa.

 

(kraj)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.