Tužilaštvo ulaže žalbu na presudu, oglasio se i mladić kojem je Kontić polomio ruke - smatra da je odluka suda sramna 1Foto: Pixabay/succo

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu saopštilo je da će se žaliti na prvostepenu presudu Ivanu Kontiću kojom je osuđen na četiri godine zatvora zbog nanošenja teških telesnih povreda Miljanu Mandiću, kao i na oslobađajući presudu Ognjenu Leđancu i Luki Vukajloviću koji su bili osumnjičeni za učestvovanje u ovoj tuči.

„Ovo tužilaštvo će, nezadovoljno donetom odlukom suda, u zakonskom roku od 15 dana od dana prijema pismenog otpravka presude izjaviti žalbu drugostepenom sudu, i to u odnosu na odluku za sve optužene, pre svega u odnosu na optuženog Kontića, u odnosu na kog je sud izvršio izmenu optužnice i našao da je isti izvršio krivično delo teška telesna povreda, a ne krivično delo pokušaj ubistva, za šta ga je teretila javna optužba. Takođe, nasuprot nalaženju prvostepenog suda ovo tužilaštvo smatra da je izvedenim dokazima nesumnjivo utvrđeno da su optuženi Leđanac i Vukalović izvršili krivična dela za koja su optuženi“, kažu u Tužilaštvu.

Dodaju i da će uložiti žalbu protiv odluke suda kojom je optuženom Kontiću ukinut pritvor i određena blaža mera zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor.

Podsetimo, Ivan Kontić (33) iz Nikšića osuđen je danas u novosadskom Višem sudu na četiri godine zatvora zbog prebijanja Miljana Mandića iz Beograda, u avgustu 2020. godine u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu. Snimci tuče u kojima se vidi kako Kontić lomi ruke Mandiću ispred jednog ugostiteljskog objekta obišle su i zaprepastile čitav region.

Kontić je osuđen za krivično delo teška telesna povreda, a sud je oslobodio Ognjena Leđenca i Luku Vukajlovića koji su bili osumnjičeni da su pomogli napadaču.

U izrečenu kaznu uračunato mu je i vreme u pritvoru, pa je Kontić pušten u kućni pritvor uz elektronski nadzor.

Mandić: Presuda daje vetar u leđa nasilnicima

Miljan Mandić u pisanoj izjavi medijima izrazio je razočaranje i smatra da je ovakva odluka suda sramna.

„Još od momenta kada je prethodni sudija Srđan Savić zamenjen sa slučaja, zbog navodnog problema sa godišnjim rasporedima, a kasnije i jedan član sudskog veća zamenjen novim članom, ja sam lično sumnjao da će ovaj proces dobiti zasluženi epilog. U sopstvene sumnje, vrlo brzo sam mogao da se uverim u sudnici, gde je prema meni postupano krajnje nekorektno, gde je korišćena svaka prilika da se meni izrekne opomena i unese na zapisnik, gde mi u mnogim situacijama nije dozvoljeno da govorim, niti je pokušano da se na pravičan i ravnopravan način pronađe istina o tome šta se zaista dogodilo kritičnom prilikom i šta su bili razlozi za takav čin“, napisao je Mandić.

Dodaje kako je neverovatno da se kao pokušaj ubistva ne karakteriše činjenica da mu je desetine udaraca u glavu, dok je bio bez svesti, naneo reprezentativac u borilačkom sportu.

„Šta je bio cilj udaranja čoveka koji je bez svesti u glavu, ako ne to?! Još neverovatnije deluje činjenica da su pomagači od kojih me je jedan više puta s leđa udario pesnicom u glavu i pomogao da me obore, a kasnije i nekoliko puta šutnuo u glavu, a drugi mu pomogao da pobegne – oslobođeni. Četiri godine koje je glavni okrivljeni dobio kao kaznu, zapravo će primenom pravila o puštanju na slobodu nakon odležane dve trećine kazne u realnosti biti 32 meseci kazne, što je već tu“, kaže Mandić.

On smatra da se ovakvom presudom daje vetar u leđa sprovođenju nasilja i nekažnjavanju višestrukih povratnika za slična dela.

„Mojoj porodici i meni je poručeno da nikakvu zaštitu od strane države, koju u ovom slučaju predstavlja sudija, ne možemo da očekujemo mi mali, obični ljudi, koji živimo u toj državi. Država koja daje vetar u leđa ovakvim vidovima ponašanja i takve stvari ne kažnjava, ne može u budućnosti očekivati nikakav pozitivan razvoj, već samo dalje propadanje i na kraju sopstvenu propast“, kaže Mandić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari