Tužioci i sudije pitaju zašto nisu predočene sumnje za pranje novca i terorizam 1Foto: Pixabay

Udruženje javnih tužilaca, Društvo sudija Srbije i Centar za pravosudna istraživanja pozdravili su danas aktivnosti državnih organa na sprečavanju pranja novca ali i ocenili da ostaje nejasno zašto Uprava nije predočila sumnje zbog kojih je naložila vanredno prikupljanje informacija o organizacijama i pojedincima od poslovnih banaka, kako je to propisano zakonom.

„S obzirom na to da se na spisku nalaze mediji, organizacije i istaknuti pojedinci, koji su u javnosti prepoznati po zalaganju za unapređenje vladavine prava i ukazivanju na pojavu korupcije, a Uprava za sprečavanje pranja novca nije saopštila sumnje zbog kojih je naložila vanredno prikupljanje informacija, upitno je da li se radi o stvarnoj rešenosti države da se obračuna sa pojavom pranja novca i finansiranja terorizma, ili je u pitanju aktivnost usmerena protiv pojedinaca i organizacija koji imaju kritičko mišljenje i ukazuju na negativne pojave u društvu“, navodi se u saopštenju.

Uprava za sprečavanje pranja novca pri Ministarstvu finansija napravila je spisak medijskih radnika, nevladinih organizacija i udruženja građana i od banaka zatražila uvid u sve njihove transakcije od 1. januara 2019.

Na tom spisku nalazi se 20 ljudi i 37 organizacija ili udruženja, a sa obrazloženjem da bi se utvrdilo da li te organizacije i pojedinci „imaju veze sa finansiranjem terorizma ili pranjem novca“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari