Tužioci na suđenju Tačiju: Glavni štab OVK još s proleća 1998. postavljao lokalne komandante 1Hašim Tači Foto: EPA-EFE/JERRY LAMPEN

Tužioci na haškom procesu bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, iznosili su kroz svedočenje bivšeg pripadnika OVK dokaze da je Glavni štab te albanske paravojske još s proleća 1998. godine postavljao zapovednike lokalnih jedinica.

Tači i tadašnji članovi GŠ OVK Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići optuženi su za zlodela nad Albancima koje je OVK smatrala „kolaborantima“ – Srbima i Romima, 1998-99 godine u više od četrdeset pritvora na Kosovu i u Albaniji.

Svedok, čiji je identitet zaštićen šifrom 4753, učestvovao je, kako je izjavio, u formiranju i organizaciji OVK u selu Drenovac kod Orahovca.

On je posvedočio da je za komandanta lokalne jedinice OVK, u maju 1998. godine, bio postavljen Džeme Gaši, a za njegovog zamenika Mahir Hasani.

Prema svedokovim rečima, Gaši je u Drenovac došao iz okoline Kline, a Hasani iz područja Peći.

Svedok je, potvrdio da je u to vreme, zajedno sa Hasanijem, u Drenovcu boravio Bislim Zirapi, koji je, po tužiocima, tada bio načelnik GŠ OVK.

Tužilac Met Holing svedoku je, zatim, predočio nepotpisani dokument OVK od 30. maja 1998. godine kojim se Hasaniju naređuje da ode u Drenovac.

Dokument je tužilaštvo zaplenilo u stanu četvrtooptuženog Jakupa Krasnićija, ratnog portparola OVK, tokom njegovog hapšenja 2020. godine.

Svedok 4753 rekao je da taj dokument nikada nije video, dok mu ga tužioci nisu pokazali, ali da se vremenski poklapa sa Hasanijevim dolaskom u Drenovac.

U ranijoj izjavi datoj tužiocima, svedok je imenovao i druge starešine OVK u Drenovcu koji su komandovali vojnom policijom i u okolini.

Rekao je i da je OVK imala kontrolne punktove na kojima je evidentirano ko ulazi u zonu koju je paravojska kontrolisala.

Prema rečima tužioca, svedok 4753 na zatvorenoj sednici svedoči i o osobama koje su bile pritvorene u Drenovcu.

Prema optužnici, u tom selu je OVK nezakonito držala, zlostavljala i mučila Albance, Srbe i Rome, a dvojicu albanskih pritvorenika je i ubila.

Da im je OVK otela i ubila rođake, posvedočila su, ranije na sudjenju Tačiju i saoptuženima, dvojica svedoka.

Današnjem zasedanju u procesu Tačiju prvi put je, inače, prisustvovala i novopostavljena glavna tužiteljka Kimberli Vest.

U 10 tačaka, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Optužnica ih tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. godine.

Pre početka suđenja, tužioci su imenovali 75 ubijenih, od kojih je 51 osoba srpske nacionalnosti, 23 Albanci, a jedna žrtva je Rom.

Krivična dela iz optužnice kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala protivnicima – Srbima, Romima i Albancima proglašenim za „izdajnike“, „špijune“ i „kolaborante“ sa srpskim vlastima.

Optuženi su, u vreme obuhvaćeno optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999. godine, Tači je bio premijer, Veselji minista za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portarol.

Tači i saoptuženi su od hapšenja u sudskom pritvoru u Sheveningenu, a sud je više puta odbio njihov zahtev da budu privremeno oslobođeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari