Tužioci: Usvojene ustavne promene pomažu da se odupremo političkim uticajima 1Foto: EPA-EFE/MARKO DJOKOVIC

Udruženje javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije saopštilo je da su ustavne promene, koje su juče građani podržali na referendumu, „početni korak ka unapređenju nezavisnosti i nepristrasnosti pravosuđa“ u Srbiji.

„U odnosu na javno tužilaštvo, ustavne promene daju i pravnu osnovu za izgradnju modernijeg i odgovornijeg javnog tužilaštva, koje će biti sposobnije da se odupre političkim uticajima, te da se bori protiv svih oblika kriminala, pa čak i onih koji su u direktnoj vezi sa izvorima političke moći“, naglasilo je to strukovno udruženje.

Kako je navelo, ustavna rešenja koja su građani podržali na referendumu u velikoj meri predstavljaju ciljeve za koje se udruženje zalaže od svog osnivanja, već 20 godina.

„Nastavićemo da se borimo za samostalno i nezavisno javno tužilaštvo u uverenju da je temelj demokratskog društva građanin, čija prava može da zaštiti samo tužilaštvo i sud koji su oslobođeni uticaja politike“, naglašeno je u saopšenju.

Takođe se podseća da predstoje „veliki posao i izazovi u vezi sa izradom seta zakona koji će regulisati niz tema iz oblasti pravosuđa“.

Za promenu Ustava glasao je 59,71 odsto birača izašlih na jučerašnji referendum, a protiv je bilo 39,26 odsto, saopštila je Republička izborna komisija, na osnovu podataka sa 98,79 odsto obrađenih biračkih mesta. Na referendum je izašlo 30,65 odsto upisanih birača.

Kako je protekao referendum čitajte na BLOGU OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari