Tužiteljka Božović: Postoje tri indicije zbog kojih bi VJT trebalo da formira predmet o Maloj Krsni 1foto A.H./ATAImages

Iako je Više javno tužilaštvo u odgovoru za N1 navelo da iz priloga N1 o „preseljenju“ građana iz Male Krsne u Beograd ne postoje indicije da je izvršeno bilo kakvo krivično delo, tužiteljka tog tužilaštva Milena Božović kaže da postoje indicije za osnov sumnje i da bi predmet trebalo da se formira, ali dodaje da je dug put od osnova sumnje do osnovane sumnje.

Osnovno javno tužilaštvo u Smederevu, kako navodi N1, se oglasilo nenadležnim u slučaju organizovanog odvoženja meštana Male Krsne u Beograd zbog navodne promene prebivališta, navodeći da krivično delo Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem ne spada u domen rada tog tužilaštva.

Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da iz priča N1 o Maloj Krsni ne proističu indicije da je izvršeno bilo koje krivično delo iz nadležnosti VJT u Beogradu.

Tužiteljka Milena Božović je u „Iza vesti“ na N1 kazala da je javnost uznemirena i da bi tužilaštvo trebalo da se oglasi. Ona dodaje da bi trebalo formirati predmet jer ima osnova sumnje da se desilo nešto nezakonito.

„Dalek je put od osnova sumnje do osnovane sumnje, ali te prve indicije ne bi trebalo zanemriti“, kazala je Božović.

Ona potvrđuje odgovor Osnovnog tužilaštva u Smederevu i objašnjava da ono što smo videli u prilozima N1 iz Male Krsne spada u nadležnost posebnog odeljenja za korupciju Višeg javnog tužilaštva. Ono je, međutim, navelo da nema indicija krivičnog dela.

„Volela bih da vidim odluku da su razmatrali sve okolnosti i našli da nema mesta krivičnom gonjenju. Čini mi se da je malo vremena da bi mogli da donesu takvu odluku“, kazala je sagovornica N1.

Govoreći o indicijama koje postoje i na osnovu kojih bi VJT trebalo da otvori predmet, ona kaže da je prva da su ozbiljni novinari, koji su se bavili istraživanjem promene prebivališta, imali anoniman izvor, a on se pokazao kao pouzdan. To što im je dojavljeno se i dešavalo, a neki građani iz Male Krsne su zatečeni na Voždovcu između političke stanice i Opštine Voždovac.

Druga „tačka“ zbog koje bi tužilaštvo trebalo da se bavi ovim slučajem je snimak građanina, čiji lik je zamućen, a koji kaže da mu je nuđeno dve hiljade dinara da izvrši promenu prebivališta.

Treća tačka jeste što je uslikana građanka, koju su i novinari identifikovali, koja je bila sa nekim spiskom i nečijom ličnom kartom.

„Sve to bi bila indicija samo da započnem da utvrđujem šta se stvarno dogodilo. Prva radnja bi bila formiranje predmeta, ali tu nastaje problem. Predmet se formira, tužilac određuje… čelnk tužilaštva bi mogao po službeno dužnosti da napravi službenu belešku, da pozove novinari koji kažu šta se dogodilo i da se na osnovu toga stavi zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja, koja prikuplja policija. Mi rukovodimo nekimpredistražnim postupkom, ali daleko smo od osnovane sumnje“, objašnjava tužiteljka Božović kako bi ona vodila postupak.

Upitana zašto se to ne radi, ona kaže da ne zna šta su oni analizirali i da može da govori samo ono šta bi ona radila.

Dodaje da kada bi kao javni tužilac imala prostora da tako nešto samostalno formira, ona bi reagovala, ali da pravilnik o javnim tužilaštvima to za sada ne dozvoljava.

„Volja postoji, ali moraju da se izvrše mnoge normativne promene da bi mogli da reagujemo tako kako vi kažete“, napominje gošća „Iza vesti“.

Tužiteljka Božović je jedna od tužiteljki koja je javno progovorila o stanju u VJT. Prebačena je iz posebnog odeljenja za korupciju. a posle podrške „Proglasu“ protiv nje je počela kampanja u tabloidima. Ona se intenzivirala posle ubistva MMA borca u Beogradu, što je predmet koji ona vodi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari